fredag 4 januari 2008

Dinkelbröd med feta och oliver


Detta är ett av mina favoritbröd och det är ett måste när det vankas härlig fisksoppa här i huset. Det är så gott till! Egentligen kan man ju fylla det med vad man vill, det man tycker om helt enkelt!

1 bröd

knappt ½ pkt jäst
1 tsk salt
1 tsk honung
3 dl vatten
1-2 msk olja
1 dl havrekli
ca 6 dl siktat dinkelmjöl

ca 100 g fetaost
ca 20 svarta oliver, skivade

Lös jästen med salt och honung i en bunke. Tillsätt vatten, olja och havrekli. Tillsätt sedan mjöl, lite i taget, tills degen blir smidig och släpper bunkens kanter. Jäs under duk ett par, tre timmar (man kan naturligtvis ljumma vattnet och jäsa på vanligt vis, ca 40 min, men brödet blir så gott när det får jäsa länge!). Kavla ut till en rektangel och lägg på fetaost i bitar och oliver. Rulla ihop till en rulle, forma till en krans och lägg på plåt med bakplåtspapper. Jäs under duk ca 30 minuter. Skåra brödet med en vass kniv.

Grädda i nedre delen av ugnen, först 10 minuter i 250 grader. Sänk därefter värmen till 200 grader och grädda ytterligare 20-25 minuter. OBS! Täck brödet med folie då du tycker att det har fått lagom med färg. Låt brödet svalna lite på galler, under duk. Men brödet ska gärna vara varmt då man äter det... Mums!

Inga kommentarer: