onsdag 2 januari 2008

Krossfrallor


Idag började maken jobba igen efter julledigheten. Själv är jag hemma tills på måndag. Jag tycker det är så mysigt att baka på förmiddagarna när jag går här hemma och strosar medan barnen pysslar runt. Jag har mycket vetekross hemma så jag ville baka något av det. Fick till ett jättegott bröd. Mums! Perfekt med en skiva lagrad ost och några äppelskivor på!

Till 20-22 frallor

2 dl vetekross
4 dl vatten

50 g jäst
3 tsk salt
1 msk honung
5 dl kallt vatten
2 dl havrekli
12-13 dl vetemjöl

Börja med att koka kross och vatten ca 10 min. Det blir en tjock gröt. Låt svalna (det blir rätt torrt när det svalnar).

Smula jästen i en bunke. Lös upp tillsammans med salt och honung. Tillsätt vatten, "gröten", havrekli och hälften av vetemjölet. Arbeta degen ordentligt. Ta sedan lite vetemjöl i taget tills du får en fin deg som släpper bunkens kanter. Var dock försiktig med mjölet! Jäs under bakduk minst en timme.

Knåda degen på mjölat bakbord. Dela i 20-22 bitar och rulla fina bullar. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Jäs 20-30 min under bakduk. Grädda mitt i ugnen ca 8-9 min, vid 250 grader.

Låt svalna under duk. Går fint att frysa och ta fram och mikra så många man vill ha åt gången.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Detta lät mumsigt.
När lägger du i vetegröten?

Malin

fruktsallad sa...

Ojdå, det hade jag missat. Nu har jag ändrat! Gröten ska i med resten av ingredienserna...dvs innan mjölet.

Malin