onsdag 3 december 2008

Orientalisk linssoppa


Denna är en favoritsoppa där ursrungsreceptet kommer från den underbara boken Soppor, bröd och röror. Trots det har det inte blivit av att jag gjort den på över ett år (!!!), annars skulle jag naturligtvis bloggat om den. Soppan är het och god, men tyvärr för het för barnen. Kanske därför jag inte gjort den på länge. Så synd!

Orientalisk linssoppa
4 portioner

1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackad
1 morot, fint tärnad
1 bit rotselleri, fint tärnad
1 msk rapsolja
1 tsk stött spiskummin
1 tsk kanel
½ tsk cayennepeppar
1 tsk paprikapulver
1½ dl röda linser
1 liter höns- eller grönsaksbuljong
1 burk krossade tomater à 400 g
2 msk tomatpuré
1 röd paprika, tärnad
salt, peppar
3 msk hackad persilja

Fräs lök och grönsaker i oljan. Tillsätt kryddorna och låt fräsa med en stund. Tillsätt sedan linser, buljong, tomater och tomatpuré. Låt koka upp och puttra under lock ca 20-30 minuter. Tillsätt paprikan då 10 minuter återstår. Smaka av med salt och peppar och rör i persilja innan servering.

3 kommentarer:

j sa...

åh, linssoppa är bland det godaste jag vet! tack för receptet!

Anonym sa...

Jag hittade ett recept på potatis och rödbetsgratäng med fetaost hos dig. Jag blev så lycklig för det var det godaste jag ätit på länge!!!
Tack för det.
Är ju vegetarian och du har ju mycket att välja på även för mig...

fruktsallad sa...

josefine: ja, om jag bara fick äta en sak i resten av mitt liv så skulle det nog bli linssoppa. Mums! Går att variera så mycket också!

anonym: Vad kul att du hittat hit! Jag håller med dig om att det är gott! Jag gillar och äter mycket veg och skulle gärna göra det oftare, men familjen...