måndag 8 december 2008

Julsenap


Förra julen fick jag en burk hemgjord senap av kollega K. Senapen blev hemskt uppskattad här hemma och mannen undrade om inte jag också kunde? Jodå, nu har jag gett mig på ett försök för första gången. Kollega K gjorde efter ett recept i Allt om Mat och jag gjorde detsamma. Det blir mycket senap och jag gjorde faktiskt bara en fjärdedel av receptet. Bara för att jag ville testa... Kanske blir det fler gånger? Det vet jag om ett par veckor, för så länge ska senapen vila nämligen... Förhoppningsvis kan det bli en trevlig gåbortpresent?!

Apotekare Wolmar Bondesons julsenap
3 stora burkar

DAG 1
500 g bruna senapsfrön, grovkrossade
125 g gula senapsfrön, grovkrossade
4 dl vatten
DAG 2
3,25 dl strösocker
2,5 tsk salt
2,5 tsk citronsyra
3 dl ättiksprit
2 dl vatten, hett
2,5 tsk ingefära, mald
2 tsk vitlökspulver
0,5 tsk svartpeppar, mald

Dag 1: Blanda de krossade senapsfröna med vattnet i en skål och låt stå övertäckt i rumstemperatur till nästa dag.

Dag 2: Rör socker, salt, citronsyra, ättika och hett vatten tills sockret har löst sig. Lägg senapsfröna i en stor skål eller i matberedare. Häll på lagen och rör ordentligt eller kör maskinen. Späd ev med mer vatten om konsistensen är för tjock. Tillsätt kryddorna och se till att allt blandas väl. Lägg upp i rena burkar och låt vila 2–3 veckor för att smaken ska mogna.

3 kommentarer:

Anonym sa...

men vad kul att göra egen senap! och roligt att ge bort i en fin burk åxå! =)

fruktsallad sa...

Ja, fast i ärlighetens namn gillar inte jag senap... hihi... Men kul om man kan glädja någon! ;)

Fina Fröken sa...

mmm det låter gott!

Har du nåt bra recept på goda julköttbullar?! Skriv i bloggen vettja!

Kram!