måndag 3 november 2008

Kebabspett och yoghurtsås med vitlök och mynta

För några veckor sedan gjorde mina elever kebabspett. Dessa lektioner spred sig underbara dofter i köket (i och för sig luktar det nästan alltid gott av allt som lagas och bakas...). Varje gång tänker jag att jag måste göra kebabspett hemma. Idag var det så dags. Kryddade med spiskummin och med en sås av yoghurt, vitlök och mynta blev det den god och omtyckt rätt här i familjen. Jag serverade detta med fullkornsris och ugnsrostade grönsaker (squash, champinjoner, morot, palsternacka, rotselleri och paprika), medan vi i skolan har haft ugnsrostade rotfrukter, dvs potatis, morot och palsternacka.

Kebabspett och yoghurtsås med vitlök och mynta
4 personer

10 träspett

500 g nötfärs
½ riven gul lök
1 ägg
1 dl mjölk
1½ tsk mald spiskummin
1 tsk salt
svartpeppar

Sås:
2 dl matyoghurt
1 liten pressad vitlöksklyfta (mer om du gillar starkt)
1-2 krm torkad mynta
salt, peppar

Blötlägg spetten.

Blanda ingredienserna till såsen och låt stå svalt medan resten av maten tillagas.

Blanda ingredienserna till köttfärsen i en bunke. Forma avlånga biffar kring träspetten och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Tillaga i ugnen, vid 225 grader, ca 12-13 min. Kontrollera att spetten är färdiga inuti.

3 kommentarer:

Anonym sa...

tackar! det ska vi prova i veckan! :)

Spralligast sa...

Låter verkligen jättegott!

fruktsallad sa...

nina: hoppas det smakar!

spralligast: Mm, och så enkelt! :)