söndag 30 november 2008

Härligt god pekannötspaj


Mmm, jag gillar verkligen nötpajer (synd att maken inte vill se skymten av nötter...). Denna kommer från Två systrars söta och är väl värd att testa. Dock gjorde jag en sak annorlunda än systrarna: Jag bytte ut rom mot grädde. Jag var lite för feg helt enkelt. Är det någon här ute som testat att göra den med rom får ni gärna berätta hur det blev.

Härligt god pekannötspaj

Mördeg:
150 g rumsvarmt margarin
2 äggulor
3 dl vetemjöl
5 msk strösocker

Rör ihop smör och äggulor. Blanda i mjöl och socker . Tumma ut degen i en låg pajform. Grädda i ugnen ca 10 minuter, vid 200 grader.

Fyllning:
2 dl socker
2 msk lönnsirap eller mörk sirap
100 g smält smör
2-3 msk mörk rom (jag tog alltså grädde här)
1 tsk vaniljsocker
ca 5 dl pekannötter

Rör ihop socker, sirap, smör och rom/grädde i en kastrull. Sjud över svag värme några minuter. Den får inte koka! Ta från värmen och tillsätt vaniljsockret och sedan pekannötterna.

Bred ut fyllningen i det förgräddade pajskalet. Sätt in pajen i ugnen och grädda ytterligare 15 minuter.

Låt pajen svalna helt. Servera med vaniljsglass eller grädde.

5 kommentarer:

Anonym sa...

åh, önskar att jag fått smaka på den! :)

funderade just var du höll hus, kikar in här varje dag!

kram

fruktsallad sa...

Ja, vi får se till att fixa till en träff snart! :)

Hm, här har vi haft sjukstuga i helgen så jag har inte haft någon lust alls till datorn... :(

Kramis

Anonym sa...

Vad lustigt! Jag funderade på just den här pajen ur samma bok, när jag satt och bläddrade igenom den igår. Men kom aldrig längre än så, nu ångrar jag mig lite...

fruktsallad sa...

tina: jag har tänkt göra pajen i ett års tid - jag fattar inte att jag inte gjort den tidigare! Vad man har missat! :) Nu får du testa den!

Kim sa...

Lite i senaste laget kanske, men ändå: jag har i dagarna testat receptet med 2 msk mörk rom i. Supergott!