Idag testade jag ett recept från en av mina nya kokböcker (Smart och gott av Liselott Forslin). Det blev lyckat! Fast jag tog lite mindre olja än vad som stod... Maken sade att det var en rätt som jag gärna kunde göra igen. Jag knaperstekte lite bacon som man kunde toppa med om man ville. Det var inte nödvändigt, men jag vet att familjen uppskattar det. Ärtpeston är nog användbar till annat än pasta. Kanske till fisk? På en buffé? På ett bröd till en soppa? Grönsaksdipp?
4 portioner
250 g frysta ärtor
2 dl stark grönsaksbuljong (jag tog en buljongtärning)
2 vitlöksklyftor
25 g sötmandel
2 msk olivolja (skulle egentligen vara ½ dl)
lite vatten, jag tog 3 msk
1 dl riven parmesanost
salt och peppar
Lägg ärtorna i kokande buljong ett par minuter. Häll av och kör ärtor, vitlök och mandel i en mixer till en grov massa. Tillsätt oljan och kör lite till. Späd med lite vatten till en något lösare konsistens. Rör i osten och smaka av med salt och peppar.
2 kommentarer:
Jag har ett liknande recept, fast med hasselnötter, som också är gott. Annars är mannen inte så förtjust i ärtor.
Ärtor går rätt bra här. Citron kan inte användas i detta hus. Tråkigt!
Skicka en kommentar