torsdag 27 mars 2008

Kumminkryddat morotsbröd


Jag har gått och blivit sjuk. Feber och allmänt matt och seg. Jag är inte sugen på något och har ingen som helst inspiration vad gäller matlagning... Det hör ju inte till vanligheten direkt!

Häromdagen bakade jag dock detta saftiga och goda morotsbröd. Mums.
ca 20 st

50 g jäst
drygt 2 tsk salt
2 msk olja
5 dl vatten, fingervarmt
1 msk kummin, hel
2 morötter, finrivna
1 dl linfrön
5 dl grahamsmjöl
ca 7-8 dl vetemjöl

Lös jästen i saltet. Tillsätt olja, vatten, kummin, morötter, linfrön och grahamsmjöl. Tillsätt sedan vetemjöl, lite i taget tills degen blir smidig (akta för att ta för mycket mjöl...).

Jäs i bunken ca 1 timme. Baka ut till runda frallor, ca 20 st. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa ca 30 minuter. Grädda mitt i ugnen, vid 250 grader, ca 8-9 minuter. Svalna på galler under duk.

3 kommentarer:

Spralligast sa...

Jag brukar göra liknande frallor men varierar mellan rivna morötter och rivna rödbetor! Kul med olika färger.

meadagar sa...

Låter jättegott! Ska definitivt prova dem nu till helgen.
Kram!

fruktsallad sa...

Spralligast: rödbetor har jag inte testat! Det ska jag göra, tackar för tipset!

Meadagar: Hoppas att det smakar då! Trevlig helg!