Härliga lördag! :) Just nu är vi faktiskt barnfria! Det händer i stort sett aldrig ska ni veta. Sonen (5 år) har åkt till faster för att sova där. De skulle åka tunnelbana och gå på bio. Spännande för honom! Dottern (3 år) är hos farmor och farfar och myser. Här hemma har maken och jag precis kommit in från en långpromenad och så småningom ska jag börja med middagen. Det blir "bara" gamla favoriter såsom getosttoast och oxfilé med whiskeysås. Ett glas rött förstås.
Jag bakade ett mycket gott bröd häromdagen. Gillar bröd med mycket nötter och gör du likaså borde du testa detta! Jag skivar upp det och tar fram så många skivor jag behöver.
Gott och saftigt nötbröd
1 pkt jäst
drygt 2 tsk salt
8 dl vatten, fingervarmt
1 msk honung
2 msk olja
2 dl havrekli
1 dl linfrö
1 dl rostade solrosfrön
1 dl pumpafrön (gärna rostade)
1 dl hackade valnötter
3 dl grahamsmjöl
7 dl vetemjöl
Till pensling och garnering:
filmjölk och vallmofrön
Smula jästen i en bunke och lägg i salt. Låt det smälta och tillsätt vattnet. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta ihop till en lös deg. Låt jäsa med bakduk ca 1 timme.
Häll den jästa degen i en långpanna (jag har en form som är 24*36 cm) med bakplåtspapper. Jäs ca 20 minuter. Pensla med filmjölk och strö över vallmofrön. Grädda mitt i ugnen i 225 grader ca 20 minuter.
När brödet svalnat delar jag det i fyra bitar. Då får man en limpa som man skär upp i skivor, förpackar i plastpåsar och fryser in.
3 kommentarer:
guuud så gott med bröd! jag kör ju på med GI igen nu så nu blir jag riktigt frestad! :)
kram
hihi, ja det är då man blir som mest sugen - när man inte får!
Lät & såg jättagott ut det här nötbrödet! Gud vad sugen jag blev på att baka bröd nu igen!! :)
Skicka en kommentar