fredag 13 mars 2009

Inbakad fredagspizza


Äntligen fredag! I och för sig har veckan varit lugn eftersom åttorna är på prao, men det är ändå skönt när helgen kommer. Maken kom hem lite tidigare också och det var mysigt. Till middag blev det inbakade pizzor med köttfärs, oliver, soltorkade tomater, champinjoner och fetaost. Mums! Servera med mumsig pizzasallad.

Det är trevligt att göra inbakade pizzor som omväxling. Det är lite pilligt, men helt klart värt det extra besväret.

Inbakade pizzor
8 st (= en plåtpizza)

Deg:
1/4 pkt jäst
2 dl vatten
3/4 tsk salt
1 msk olja
1 dl havrekli (eller fullkornsdinkel, grahamsmjöl...)
4-5 dl dinkelsikt eller vetemjöl

Lös jästen i vattnet. Tillsätt salt, olja, havrekli och dinkelsikt tills degen känns smidig. Om du gör degen med kallt vatten låter du den jäsa ett par timmar. Gör du med fingervarmt vatten kan du jäsa den 20-30 minuter.

Tomatsås:
1 liten gul lök, finhackad
1 burk tomater
½ tsk salt
peppar
1 vitlöksklyfta, pressad
1 tsk basilika
1 tsk oregano
1 tsk timjan
2 msk tomatpuré

Koka upp ingredienserna till tomatsåsen och låt puttra 10-30 minuter (ju längre desto godare!).

Fyllning:
ca 300 g nötfärs
6 färska champinjoner, skivade
1 rödlök, strimlad
2 vitlöksklyftor, hackade
½ msk margarin
1 msk tomatpuré
½ tsk spiskummin
½ tsk chilipulver
½ tsk salt
peppar
20 svarta oliver, halverade
4 soltorkade tomater, i bitar
1 bit grillad paprika

fetaost
lite riven lagrad ost

Bryn köttfärsen i en stekpanna. Tillsätt även skivade champinjoner, strimlad rödlök och hackad vitlök. Tillsätt tomatpuré och kryddor. Låt fräsa ihop. Lägg i oliver, soltorkade tomater och paprika. Smaka av.

Dela degen i åtta bitar. Kavla ut varje del till en rundel. Bred på tomatsås och lägg på köttfärsfyllning. Smula över fetaost och lite riven ost. Nyp ihop kanterna på mitten. Lägg pizzan på en plåt. Fortsätt tills du fyllt alla.

2 kommentarer:

Hanna sa...

Jag har aldrig gjort inbakat pizza, det måste jag testa!!

fruktsallad sa...

Hanna: det är grymt gott! Jag gillar när det blir lite extra deg...