fredag 21 november 2008

Samosas


Filodegsknyten är hur gott som helst tycker jag. Enkla är de att göra också (så nu måste du testa, Hanna!). Denna variant, med indiska smaker, föll väl ut på min indiska buffé. Min kräsna svärmor älskade dem så jag var på väg att ge bort de som var kvar till henne... Men då protesterade maken! ;) Receptet kommer från Anna Bergenströms Kärlek, oliver och timjan. Jag fick lite fyllning över och serverade det i en skål bredvid. Jag gjorde vissa ändringar i receptet och då blev det så här:

Samosas
12 st

1 paket filodeg, tinat
olja till pensling

Fyllning:
700 g kokt potatis
1 finhackad gul lök
2 msk riven färsk ingefära
1 grön chilipeppar, finstrimlad
½ tsk mald koriander
1 msk olja
2 tsk garam masala
1 tsk mald spiskummin
2 dl gröna ärtor, gärna frysta
1 rågad tsk salt
½ dl vatten

Skär potatisen i kuber. Lägg åt sidan. Hetta upp oljan i en wokpanna och fräs löken tillsammans med garam masala, spiskummin, koriander och ingefära. Tillsätt ärtor och slå i vattnet. Rör om så att allt blandas. Vänd ner potatiskuberna och chilin. Rör om och låt puttra under lock på mycket låg värme ca 5 minuter. Tillsätt ev lite mer vatten (det fick jag göra). Låt kallna.

Lägg filodegsarken under en fuktad handduk. Dela arken på längden så att du får 12 remsor totalt. Man kan göra mindre knyten med! Ta en remsa i taget, pensla på lite olja och lägg på en klick fyllning. Vik över ena hörnet till andra sidan så att det blir en trekant över fyllningen. Fortsätt vik tills degremsan tar slut. Lägg knytet med skarven neråt på en plåt. Pensla knytena med olja och grädda i ugnen vid 200 grader, ca 15 min. Se upp så att de inte får för mycket färg. Anna penslade sina med ägg, men det gjorde inte jag.

2 kommentarer:

Anonym sa...

o, vad duktig du är- jag får nästan prestationsångest över att läsa här ;)

kram på dig

Hanna sa...

Ska definitivt testa att göra dom!! Tack för receptet! =)