torsdag 6 november 2008

Morotssoppa med linser och kokosmjölk


Helenas blogg är en av mina favoritbloggar och dagens middag har jag fått i från henne. Hon har många goda soppor i sin blogg och det blir jag som är "soppoman" glad för! :) Sonen tyckte soppan var jättegod och åt upp sin portion. Mannen ville ha matlåda. Det är inte i första taget han vill ha soppa i matlåda! Gott betyg med andra ord! :)

Hoppas att det inte gör något att jag skriver receptet här. Jag har gjort några mindre förändringar. Till exempel mixade jag soppan innan jag kokade den med linser och kokosmjölk. Lite längre tid tog det då, men jag gillar att känna linsernas mosighet.

Morotssoppa med linser och kokosmjölk
4 portioner

1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, fint hackade
3 medelstora morötter, tärnade
2 tsk finhackad färsk ingefära
½ röd chili, fint hackad
1 msk olivolja
1½ tsk milt paprikapulver
1½ tsk malen spiskummin
1 tsk malen koriander
2 hönsbuljongtärningar
6 dl kokande vatten
1 1/2 dl röda linser
400 ml kokosmjölk (jag hade lätt)
salt, peppar

Fräs gul lök, vitlök, morot, ingefära, chili och kryddor tillsammans i olivolja i en kastrull. Tillsätt vatten och buljongtärningar och låt koka ca 15 minuter - eller tills moroten är mjuk. Mixa soppan slät med en stavmixer. Tillsätt linser och kokosmjölk och koka på svag värme under lock ca 20 minuter. Smaka av med salt och peppar.

5 kommentarer:

enAnnan sa...

Jag gillar också soppor. :) denna lät väldigr god och ska absolut provas.

Lajsan sa...

Hejsan ! Har läst din blogg ett tag och det verkar som vi har samma intresse du och jag. jag är gift med Mattias som är din kusin så det vore roligt om vi kunde hålla kontakten. Jag pluggar så jag har inte så mycket tid till att skriva recept men jag älskar mina kokböker och planerar all maten sen får Mattias laga den och han är en super bra kock.tror att vi ska laga soppan i veckan. Hör gärna av dig Hälsningar och kramar Kajsa

fruktsallad sa...

enannan: Mmm, har du någon annan favorit? Det verkar finnas hur många som helst att testa! :)

lajsan: Nämen, vad kul! :) Vad pluggar du? När jag jobbade och R var hemma med barnen fick jag matlagningsabstinens... :( Det vore skoj att ha lite mer kontakt, det har jag varit urusel på... Bloggar du? Kram Malin

Anonym sa...

Hej! hittade hit när jag letade efter goda soppor, det blev denna till lunch! tack för tipset :)

Anonym sa...

Dundergod soppa, den kommer jag definitivt laga igen. Jag har ingen mixer, så jag rev morötterna fint istället, det gick också bra. Tack för tipset!