söndag 29 mars 2009

Kasslergratäng med grönsaker


Idag när jag hämtade dottern hos svärföräldrarna gav svärfar mig en bit kassler. Jag köper nästan aldrig kassler och det stod still i mitt huvud när jag tänkte på vad jag skulle kunna göra. Hittade sedan ett recept i Bonniers kokbok som jag inspirerades av. Jag lade till lite grönsaker men följde annars receptet (nästan... hihi). Resultatet blev bra och alla åt upp sin mat! :)

Vad lagar du helst av kassler?

Kasslergratäng med grönsaker
4 portioner

150 g fryst bladspenat, tinad och urkramad
1 liten squash, skuren i små bitar
ca 10 cm purjolök, strimlad
1 msk olja
2 msk fryst basilika
salt, peppar

ca 400 g kassler i tunna skivor
3 tomater

Ostsås:
2 msk vetemjöl
4 dl lättmjölk
salt, peppar
1 dl riven parmesanost eller annan lagrad ost

Börja med ostsåsen. Vispa ut vetemjölet med hälften av mjölken i en liten kastrull. Koka upp under omrörning. Tillsätt resten av mjölken och låt puttra på svag värme några minuter. Smaka av med salt och peppar. Rör ner osten. Ställ såsen åt sidan.

Fräs spenat, squash och purjolök i oljan tills vätskan kokat bort. Tillsätt basilika, salt och peppar. Lägg i botten av en ugnssäker form.

Stek kasslerskivorna hastigt på båda sidor i en varm stekpanna och lägg dem sedan ovanpå grönsakerna. Skiva tomaterna och stek även dem lätt. Lägg ovanpå kasslern. Häll på ostsåsen. Gratinera mitt i ugnen ca 20 min, vid 225 grader. Servera med pasta, potatis, quinoa, matvete eller vad du nu är sugen på!


1 kommentar:

Nina sa...

vi brukar också göra kasslergratäng, med pasta, purjolök, champinjoner & oliver och ostsås, en av M´s favoriter..

annars brukar vi äta ganska mycket kall kassler tillsammans med bulgursallad!