måndag 2 mars 2009

Krämig daal med kokosmjölk


Denna rätt, från Icas Buffé, har jag tänkt testa sedan jag läste om den. Äntligen blev det av. Det blev så otroligt gott och likaså tyckte maken! Femårige sonen åt upp sin portion och gillade tillbehören som var mezeyoghurt, nybakta chapati och stavar av morot och gurka. Basmatiris och lime för den som ville... Jag höll på att inte få något i min matlåda... :)

Jag följde nästintill ursprungsreceptet, förutom att jag inte hade i färsk koriander plus att jag lät grytan puttra nästan dubbelt så lång tid. Hur jag gjorde ser du här:

Krämig daal med kokosmjölk
4 portioner

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 tsk rapsolja
1 tsk malen spiskummin
2 tsk malen koriander
250 g röda linser (3 dl)
2 1/2 dl vatten + 1 grönsaksbuljongtärning
1 burk kokosmjölk, lätt (400 ml)
1 påse babyspenat (70 g), sköljd
salt, peppar

Skala och hacka lök och vitlök. Fräs det mjukt med kryddorna i olja i en kastrull. Tillsätt linser, vatten och buljongtärning samt kokosmjölk. Låt det sjuda ca 10 minuter utan lock. Hacka tomaterna grovt och tillsätt dem. Småkoka med lock ca 10 minuter. Lägg i spenaten. Låt det sjuda ytterligare 5 minuter, eventuellt utan lock om du vill att grytan ska koka ihop sig något mer. Smaka av med 1 tsk salt och 2 krm peppar.

5 kommentarer:

Hanna sa...

Åh så gott!

Anonym sa...

Tack för att du gillar min bakarblogg, blir så glad!

& jag måte få säga att nu har jag suttit & dreglat då jag sett allt gott du gör!
All maten ser verkligen helt underbar ut mmm!
Måste testa något av alla dina goda middagsrecept, mums : ) !

fruktsallad sa...

Hanna: Mm, jättegott! Och kul att familjen gillade det! :)

Sandra: Hoppas att du finner något du gillar! :)

Spralligast sa...

Låter jättegott, måste testas med tillbehören!

Anonym sa...

åh, jag önskar att mina barn vågade prova lite mera saker! här är det nästan ingen idé att göra något "ovanligt" som dom inte känner igen, för då äter dom oftast inget alls! :(