tisdag 3 mars 2009

Hemgjord gnocchi med mina italienska köttbollar i tomatsås


Ja, detta är sannerligen inte en måltid man gör i en handvändning när man kommer hem från jobbet och är stressad och vrålhungrig... Rekommenderas när man känner att man har ordentligt med tid. Det var absolut inte svårt, men mycket pyssel och redskap blev det. Att sedan ha två intresserade barn hängandes vid bänken gjorde inte det hela lättare! ;)

Jag har de senaste veckorna varit sugen på att laga gnocchi och jag googlade efter recept. Fann detta som är gjort av Johanna Westman. Förslaget var att man kunde servera med italienska köttbullar i tomatsås. Lät toppengott tyckte jag. Istället för att rulla många små köttbullar gjorde jag stora köttbollar istället. Sedan fick de koka i tomatsåsen. Smidigt! Receptet på köttbollarna är "mitt eget" (inspirerades från olika håll).

Kan förresten meddela att hela måltiden uppskattades av familjen (maken fick stå ut med att det var citron i köttbollarna!). Dock tycker jag personligen att hemgjord gnocchi blir väldigt mastigt...

Hemgjord gnocchi
4 stora portioner

1 kilo mjölig potatis (inte färsk potatis!)
1 tsk salt till kokningen
1 ägg
4 – 5 dl mjöl
1 tsk salt
lite riven muskot om du vill (det hade dock inte jag)
Skala potatisen. Dela potatisarna i hälften om de är stora. Lägg potatisarna i en kastrull och fyll på med vatten så potatisarna blir helt täckta. Lägg i en tesked salt och låt potatisarna koka i cirka 15 minuter eller tills potatisarna känns mjuka rakt igenom. Häll av vattnet och låt potatisarna svalna.

Pressa potatisen med potatispress ner i en stor bunke. Lägg i salt, muskotnöt och ägg och knåda in ägget med ganska snabba tag. Häll i 3 - 4 deciliter mjöl och knåda ihop tills du får en fast deg som inte klibbar fast i händerna. Ta mer mjöl om det behövs.

Dela degen i 5 delar och rulla ut varje del till en lång rulle som är tjock som en vanlig varmkorv ungefär. Dela den i 1 1/2 centimeter långa bitar och lägg över bitarna på en lätt mjölad bricka. Tryck gärna till dem på ena sidan med en gaffel för rätta gnocchi- looken.

Sätt på en pastakastrull med cirka 4 liter vatten och låt vattnet koka upp. Lägg i 2 matskedar salt och fös försiktigt ner gnocchikuddarna i omgångar i vattnet med en stekspade eller träsked. Låt gnocchin koka i ungefär två – tre minuter eller tills de flyter upp till ytan. Ta upp gnocchikuddarna med en hålslev eller en pastaslev och lägg över dem i en uppläggningsskål.

Mina italienska köttbollar i tomatsås
4 portioner (16 st)

Tomatsås:
1 liten gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, fint hackad
½ msk olja
500 g krossade tomater
1 dl vatten
1 msk tomatpuré
en liten bit grillad paprika på burk (jag hade nog ca 40 g), hackad
1 tsk oregano
1 tsk basilika
1 hönsbuljongtärning
1 msk balsamvinäger
1 tsk honung
salt, peppar

Köttbollar:
500 g nötfärs
1 ägg
½ dl vatten eller mjölk
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
½ dl parmesanost, riven
rivet skal från ½-1 citron
1 vitlöksklyfta, pressad
1 tsk oregano
1 tsk basilika

Fräs lök och vitlök i oljan i en vid och bred kastrull (vad heter de nu igen?). Häll på tomater, vatten, tomatpuré, paprika, oregano, basilika, buljongtärning och balsamvinäger. Låt koka upp och puttra med lock ca 20 minuter. Smaka av med honung, salt och peppar.

Blanda samman ingredienserna till köttbollarna. Forma 16 st bollar och lägg dem på en blöt skärbräda. Lägg bollarna i den puttrande tomatsåsen och koka dem under lock ca 15-20 minuter. Vänd dem försiktigt efter halva tiden. Servera med gnocchi och riven parmesan.

2 kommentarer:

lina sa...

Åh, det där vill jag testa. Om jag har ork och tid vill säga. Drar mig oftast när det blir för krångligt:)

Hanna sa...

Jag har länge velat testa göra egna gnocchis men det har som inte blivit av... Får ta och göra det snart för det där såg väldigt gott ut!