måndag 16 mars 2009

Biff med hasselbackspotatis, gräddig portvinsås och gratinerade champinjoner


Denna rätt är helt i vår smak. Tänk att man gör hasselbackspotatis så sällan när det är så fantastiskt gott! Och såsen blev jag glatt överraskad av! För att inte tala om champinjonerna. Mums! Stek biffen det allra sista du gör, den ska vara nystekt.

Biff med hasselbackspotatis, gräddig portvinsås och gratinerade champinjoner
4 portioner

4-8 skivor (beroende på storlek och hunger) biff eller dylikt

Hasselbackspotatis (från Vår Kokbok)

2-3 medelstora potatisar/person
smält margarin
salt
ströbröd

Sätt på ugnen på 225 grader. Skala potatisarna, som bör vara jämnstora. Skär dem i tunna skivor, men inte helt igenom. Det går lätt om man lägger dem i en träsked.
Lägg potatisarna med den skivade sidan uppåt på ett smort ugnssäkert fat eller i en långpanna. Pensla dem med fett och stek mitt i ugnen tills de har fått färg och är mjuka, ca 45 min. Pröva med provnål. Pensla dem med fett ett par gånger under stekningen. Strö över lite salt och ströbröd mot slutet.

Gräddig portvinssås
6 portioner

1 schalottenlök, mycket fint hackad
1 msk margarin
2 dl vatten
2 dl portvin
1 kalvbuljongtärning
2½ dl matlagningsgrädde
1 msk soja
3 msk ljus maizenaredning
salt, peppar

Fräs löken ett par minuter i margarinet. Tillsätt vatten, portvin och buljongtärning. Låt koka utan lock ca 15 minuter. Tillsätt grädden och sojan och låt puttra några minuter till. Red av med maizena och smaka av med salt och peppar. Såsen går att förbereda och bara värma under omrörning.

Gratinerade champinjonhattar

ca 2 champinjoner/person

ca 100 g färskost av valfri smak (jag hade med kantarellsmak)
ca ½ dl valfri crème fraiche
1 liten vitlöksklyfta, pressad
2-3 msk riven parmesanost
salt, peppar

Rör samman ingredienserna till röran. Skär bort foten på champinjonerna. Lägg dem i en ugnssäker form och ställ in i ugnen vid 225 grader, ca 15 min. Ta ut dem och häll bort överflödig vätska. Lägg en klick fyllning på varje champinjon och gratinera i ugn ca 10-15 minuter tills de fått fin färg (ja, mina fick stå för länge...).

3 kommentarer:

Anonym sa...

Sitter har och blir hungrig =) Ska testa champinjon hattarna nästa gång det vankas biff här hemma.

Anonym sa...

det låter hur gott som helst!

fruktsallad sa...

smilla: champinjoner är sååå gott!

nina: det var det också! :)