Vill du bli av med potatismosrester? Toppen, baka då detta bröd! Potatismoset gör brödet saftigt och gott. Jag hade även en klick yoghurt och en skvätt fil att göra av med, så det fick bli degvätskan i brödet. Detta plus rågsikt, rågmjöl och rågflingor gav ett jättegott bröd.
Potatismosbröd
Ca 20 st
½ pkt jäst
2 tsk salt
5 dl fil och/eller yoghurt
Ca 3 dl kallt potatismos
2 dl rågsikt
2 dl grovt rågmjöl
1 dl rågflingor
Vetemjöl (kan tyvärr ej säga hur mycket...)
Lös jästen i saltet. Tillsätt degvätskan, potatismos, rågsikt, rågmjöl och rågflingor. Arbeta sedan in vetemjöl så att du får en kladdig (ej knådbar men rätt fast deg). Strö över vetemjöl och låt jäsa ett par timmar (tar du fingervarm vätska kan du jäsa ca 45 min). Skeda sedan upp degen i lagom stora högar (jag fick ca 20 bullar) på en plåt. Jäs 20-30 minuter och grädda sedan i ugnen 8-10 min.
Potatismosbröd
Ca 20 st
½ pkt jäst
2 tsk salt
5 dl fil och/eller yoghurt
Ca 3 dl kallt potatismos
2 dl rågsikt
2 dl grovt rågmjöl
1 dl rågflingor
Vetemjöl (kan tyvärr ej säga hur mycket...)
Lös jästen i saltet. Tillsätt degvätskan, potatismos, rågsikt, rågmjöl och rågflingor. Arbeta sedan in vetemjöl så att du får en kladdig (ej knådbar men rätt fast deg). Strö över vetemjöl och låt jäsa ett par timmar (tar du fingervarm vätska kan du jäsa ca 45 min). Skeda sedan upp degen i lagom stora högar (jag fick ca 20 bullar) på en plåt. Jäs 20-30 minuter och grädda sedan i ugnen 8-10 min.
3 kommentarer:
Gillar att du tar tillvara på allt. Har jag några reste går jag in här och kollar vad du hade gjort med dom. =)
mvh smillasplats.blogg.se
Tack för tipset! Bröd på potatis brukar bli väldigt saftig och gott men jag har aldrig provat att baka på potatismos!
smilla: ja, det är en utmaning för mig. en rolig sådan.
kryddburken: ja, jag gillar att ha potatis i bröd!
Skicka en kommentar