måndag 13 oktober 2008

Gratinerade paprikahalvor med röda linser


I dag har det inte varit en vanlig dag... När jag skulle åka till förskolan fick jag reda på att det brann där! Vi åkte dit ändå och fick den informationen att de inte tog emot barnen (som jag misstänkt dårå...). Jag ringde jobbet och beslutade mig för att ta med barnen till dit. De har skött sig perfekt hela dagen! :) Så duktiga! Själv var jag helt slut när jag kom hem, men det är en annan femma!

Njöt därför till fullo av denna goda middag. Paprika fylld med en god linsröra toppad med fetaost. Receptet fann jag på Coop. Barnen fick linsröran utan paprika och sonen ville ha mer, mer, mer! Skoj! :)

Gratinerade paprikahalvor med röda linser
4 portioner

4 stora paprikor, i valfri färg
2 ½ dl röda linser
1 tärning grönsaksbuljong
1 liter vatten
½ gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor finhackade
1 msk olivolja
1 burk passerade tomater, eller krossade tomater
1 tsk spiskummin, malen
1 ½ tsk koriander, malen
2 tsk honung
2 krm peppar
½ tsk salt
Gratinering:
150 g fetaost
Sätt ugnen på 225 grader.

Dela paprikorna på längden och kärna ur dem. Förväll halvorna i lättsaltat vatten 2-3 minuter. Låt dem rinna av. Lägg dem i en ugnssäker form.

Koka linserna i vatten plus buljongtärning tills de är mjuka, cirka 10 minuter, och låt dem rinna av i en sil.
Hetta upp olja i en kastrull och fräs löken. Lägg i de kokta linserna och tomaterna. Låt småputtra någon minut och smaksätt med spiskummin, koriander, honung, peppar och salt.
Fördela fyllningen i paprikahalvorna. Smula sönder fetaost ovanpå. Gratinera i mitten av ugnen i 10-15 minuter. Servera gärna med bröd, ris, matvete, dinkel eller quinoa och en sallad.

3 kommentarer:

Anonym sa...

oj då, vad läskigt med brand! hoppas det inte blev alltför stora skador..
kul att det funkade att ta med barnen till jobbet, jag brukar ha mina med mig på mitt jobb ibland också, och det brukar gå rätt bra..

vilken tur du har som har barn som äter så mycket ?, jennifer är jättekinkig och skulle nog aldrig ens prova att äta linser.. =/

fruktsallad sa...

nina: jamen de röda linserna kokar liksom sönder och märks inte på samma sätt som andra. Testa!

nej, tror förskolan klarade sig rätt okej. det blir dagis i morrn!

Anonym sa...

Åh, jag älskar fyllda grönsaker, men jag brukar fylla dem med köttfärs och ris för det mesta! Linser är ju ett skoj alternativ, särskilt för mig som i princip aldrig har smakat linser *skratt*