Trots den varma sommaren äter jag min älskade gröt. Jag har dock testat att göra gröt på råg- och vetekross och det blir en tuggigare variant, helt okej faktiskt! Receptet kommer från Saltå Kvarn. Jag serverade som vanligt med rostade solrosfrön och lite mjölk. Mums!
Gröt på kross
1 del kross (vete-, råg-, korn-, havre- eller fyrkornskross)
1 del kross (vete-, råg-, korn-, havre- eller fyrkornskross)
3-5 delar vatten
lite salt
För en person beräknas 0,5 dl kross.
För en person beräknas 0,5 dl kross.
Blötlägg i mindre mängd vatten 3-8 timmar. Koka upp vatten och tillsätt krossen. Koka på svag värme i 20-30 minuter. Koktiden varierar lite beroende på sädesslag och på hur man vill ha sin gröt. Salta mot slutet av koktiden, så sväller gröten lättare. Om man låter gröten stå och eftersvälla så kan man använda kortare koktid.
2 kommentarer:
Bra blogg! Jag åt faktiskt också havregrynsgröt idag, med hallon och linfrön. Gott var det!
petra: tack så mycket! Hallon ska jag ta fram till morgongröten. Sällan jag äter bär till gröten men då känns det genast lite somrigare. Jag har fått två stora påsar hallon av svärfar! :)
Skicka en kommentar