måndag 21 juli 2008

Parga är toppen!

Nu är jag tillbaka efter en underbar vecka i Grekland. Parga är en mysig by på grekiska fastlandet. Vi är överens om att vi vill åka dit igen! Tyvärr letade jag inte på något internetcafé, men jag har varit duktig och fotat maten så jag tänkte berätta om och visa lite bilder från resan. Med fokus på maten dårå... :)

Maten, ja! Vi har gott och alldeles för mycket! Skillnaden från tidigare resor är att jag vågat äta annat än pasta! Jag har faktiskt inte ätit pasta alls under denna vecka! Var lite sugen på det igår, sista kvällen, men det blev pizza istället. Vi åt ljuvliga pizzor på ”Ostria”, som låg längst bort i hamnen, mot borgen. Den restaurangen hade underbart gott, nybakt bröd också, som vi doppade i tzatsiki.


Pizza greca. Mums.

Det var kul att testa lite olika förrätter, inte bara tzatsiki och greksallad...

En varm blandad tallrik med fetafylld paprika, spenatpaj, ostpaj, stora vita bönor i en god tomatsås, aubergine osv. Mycket gott!


En kall blandad tallrik med feta, oliver, tzatsiki, taramosalata, dolmades (inte riktigt min melodi) och olika sallader.

Grekisk sallad åt vi ett flertal gånger till lunch. Man tror inte att den kan smaka på så många olika sätt, men den kan smaka mer och den kan smaka mindre! På vår favoritrestaurang "Bacchos" (utefter hamnpromenaden) fanns den godaste greksalladen i vårt tycke! Personalen där var mycket trevlig och flirtade mycket med barnen (fast det föll inte så väl ut med våra blyga barn...). Maten var god och väl tilltagen och vi gick tillbaka några gånger. Väldigt trevligt ställe!

Grekisk sallad på favoritrestaurangen.Souvlaki åt vi förstås. Vi beställde till lite tzatsiki eftersom jag tycker att det blir torrt annars. Till de grillade kötträtterna är det inte så vanligt att man får sås till. Det är ju vi vana vid här i Sverige (iallafall jag!).

Jag valde gärna olika rätter från det grekiska köket. Stifado, en köttgryta med kalvkött, smakade mycket gott. Servitören sade att grytan ursprungligen gjordes på kanin. Vi visste inte om vi skulle våga tro på det, men på en annan restaurang fanns det faktiskt på menyn! Vi var på "Villa Rossa" när jag åt stifado. En mycket trevlig restaurang (i änden av bystranden), där jag vid ett annat tillfälle åt möra lammkotletter i ugn med fetaost, tomater och kryddor. Ljuvligt!


Stifado.Möra lammkotletter i ugn med fetaost, tomater och kryddor.


Moussaka hade jag aldrig ätit i Grekland innan så det var givetvis ett måste. På favoritrestaurangen förstås.


En härlig fruktsallad till dessert. Blev bjudna på favoritrestaurangen Bacchos.


På ett bageri köpte vi varje morgon nybakt bröd. De hade även mycket andra godsaker.


Lördagsfika med familjen (fattar inte varför bilden blir stående, så har jag ju inte fotat...). Äppelpaj och chokladfylld croissant samt några småkakor.

Detta var ett urval av det vi har ätit. Jag har inte lagat mat en endaste gång under denna vecka så nu gäller det att komma in i de rutinerna igen. Hoppas på att lite inspiration ska komma till mig.

7 kommentarer:

Anna sa...

Välkommen hem!
All mat såg underbart god ut!

lina sa...

Välkommen hem!
jag älskar verkligen grekland och den grekiska maten. Blir helt ressugen när jag kikar på dina bilder. Det ser underbart gott ut!

Har varit på Parga en gång, och tyckte att det var supermysigt.

fruktsallad sa...

anna: tackar! Ja, det var gott - och det visade sig på vågen också! :(

Lina: tack! Jag älskar också Grekland och har svårt att testa andra länder. Är rädd att bli besviken. Parga är så vackert!

Hanna sa...

Åh vad mycket gott du ser ut att ha ätit! Jag vill också till Grekland!! =)

Spralligast sa...

Så gott allt ser ut! Har också varit i Parga - supermysigt. Den här gången blev det dock Agii Apostoli på Kreta, inte lika mysigt men lika varmt och härligt.

Jag blev förresten också glatt överraskad över stifado, även om min nog var gjord på "vanligt" nötkött.

Nu ska här njutas av värmen här hemma också!

fruktsallad sa...

Spralligast: Det verkar vara en del som har varit i Parga. Undrar varför inte vi hamnade där innan barnen då vi reste mycket?! Känns verkligen som om man missat något! Kreta är också fint!

Victoria sa...

Jag har just bokat 2 v till Parga 13 juli. Har du fler tips? Var det humana priser? T ex vad kosta de en öl? En gregsallad?

Mvh
Victoria