onsdag 30 juli 2008

Grekisk sallad, tzatsiki och pizzabröd


Jag längtar verkligen tillbaka till Grekland och funderar redan på nya resmål inför kommande sommar. Då passade det bra med en grekisk sallad. Dessutom har jag kommit på ett superduperrecept på tzatsiki - krämig och god och inte alltför mycket vitlökssmak. Ett sorts pizzabröd fick vi i Parga och det skulle jag försöka efterapa, men se det gick inte. Det blev gott, men inte alls som deras. Bara därför vill jag tillbaka till Parga! :)

Grekisk sallad
2 vuxna och 2 barn

4 tomater, väl mogna, skurna i rätt stora bitar
15-20 cm gurka, skuren i rätt stora bitar
1 gul paprika, skuren i tunna skivor
2 färska gula lökar eller annan mild lök, fint strimlad
ca 20-25 kalamataoliver
200 g fetaost, skuren i stora tärningar

Dressing:
1 del äppelcidervinäger
2-3 delar olivolja
oregano
salt
peppar

ev extra oregano att strö över vid servering
Blanda dressingen och servera vid sidan om.

Tzatsiki
4 portioner

ca 10 cm gurka
salt
2-3 dl turkisk yoghurt
1 liten vitlöksklyfta
½ msk krämig vit balsamvinäger
salt
peppar

Riv gurkan grovt och lägg i ett durkslag. Salta och låt stå en halvtimme. Pressa ur vätskan och lägg i en skål. Tillsätt yoghurt tills du fått en bra konsistens. Pressa i vitlök och smaksätt med balsamvinäger, salt och peppar. Låt stå ca 30 minuter i kylen.

Pizzabröd
4 stora - räcker till fler än 4 personer!

1/4 pkt jäst
1 tsk salt
1 msk olivolja
3 dl vatten
1 dl fullkornsdinkel
6-7 dl siktat dinkel

Lös jästen i saltet. Tillsätt olivolja, vatten och mjöl (dock inte allt mjöl på en gång!). Arbeta ihop till en smidig deg och jäs så länge du har tid till (jag hade kall degvätska och jäste över dagen i kylen). Baka ut till fyra runda bullar som du kavlar ut till bottnar, ca 15 cm i diameter. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och jäs under duk ca 30 min. Skåra gärna bröden så det blir lätta att bryta isär. Grädda mitt i ugnen, vid 250 grader, ca 8-10 minuter. Låt svalna under bakduk och bryt isär vid servering. Doppa i tzatsikin och njut!

2 kommentarer:

lina sa...

Mums vad gott! Älskar grekisk sallad och tzatsiki. Bröden såg jättefina ut tycker jag.

fruktsallad sa...

lina: ja, det var toppen! Kul när man känner att det blir lyckat också. Det smakade verkligen Grekland! :)