lördag 23 februari 2008

En nyttigare och godare pizzabotten

Igår blev det pizza som fredagsmys. Det är så gott med hemmagjord pizza! Om vi någon gång beställer pizza från den lokala pizzerian, så ångrar jag mig alltid, för det är ju mycket godare när man gör själv!

Numera gör jag min pizzadeg såhär:

Till en plåtpizza eller 8 inbakade:

1/4 pkt jäst
2 dl vatten
3/4 tsk salt
1 msk olja
1 dl havrekli (eller fullkornsdinkel, grahamsmjöl...)
4-5 dl dinkelsikt

Lös jästen i vattnet. Tillsätt salt, olja, havrekli och dinkelsikt tills degen känns smidig. Om du gör degen med kallt vatten låter du den jäsa ett par timmar. Gör du med fingervarmt vatten kan du jäsa den 20-30 minuter.

Jag gjorde som vanligt min tomatsås. Som fyllning blev det köttfärs, skinka, oliver, rödlök, feta/chèvre och lite mager riven ost. Mycket gott.

1 kommentar:

meadagar sa...

Bra förslag med havrekli i pizzadegen. Det har jag inte provat. Jag brukar också göra min med siktat dinkel blandat med någon sort grovare mjöl. Ibland tillsätter jag proteinpulver också.

Och jag håller med - hemgjord pizza är mycket godare än köpt. Tyvärr tycker inte mina pojkar det alla gånger. Dock brukar de uppskatta att lägga på egen fyllning.