onsdag 26 december 2007

Lammsoppa med rotfrukter och apelsin

Mmm, en god soppa att bryta av med såhär efter all julmat. Nu vill jag inte se åt julmat på ett bra tag!

Inspirerades av en av mina favoritkokboksförfattare Anna Bergenström. Hon har mycket goda soppor.

ca 5 portioner

kokt lammkött från ca 1 kg lamm, t ex bog eller bringa (här ser du hur jag förbereder köttet)

9 potatisar, tärnade
2 morötter, tärnade
2 gula lökar, hackade
1 purjolök, strimlad
1,4 liter vatten
3-4 kalvbuljongtärningar
1 tetra tomatkross à 500 g
2 msk tomatpuré
1 lagerblad
2 tsk timjan, torkad
2 vitlöksklyftor, pressade
saften från ½ apelsin
salt, peppar

Lägg rotfrukter och lök i en stor kastrull och låt koka upp med vatten, buljong, tomatkross, puré och kryddor (vänta med apelsin, salt och peppar). Låt koka under lock 30-45 minuter. Tillsätt köttet skuret i bitar efter ca 20 minuter. Smaka på slutet av med apelsinsaft, salt och peppar.

Inga kommentarer: