tisdag 18 december 2007

Hårt tunnbröd


Jag bakar hårt tunnbröd ett par gånger om året. Det är ett projekt för sig, som kräver flit och uppmärksamhet. Barnen måste sova, för det går inte att passa bröd och barn samtidigt. Min mormor bakar också tunnbröd och då får morfar passa ugnen och mormor kavlar. Jag har försökt införa samma här, att maken skulle assistera, men icke... ;) Men så är han inte så mycket för det färdiga resultatet heller, hur man nu kan motstå detta underbara tunnbröd!

32 tunna kakor

5 dl mjölk
1 pkt jäst
2 tsk salt
2 msk olja
2 msk oskalade sesamfrön
2 msk linfrön
1 msk hel kummin, en aning stött eventuellt
6 dl grahamsmjöl
ca 7 dl vetemjöl eller någon form av fullkornsvete

Ljumma mjölken och rör ut jästen. Tillsätt salt, olja, frön, kummin och grahamsmjöl. Tillsätt sedan vetemjöl, lite i taget, tills degen släpper bunkens kanter. Låt jäsa övertäckt ca 1 timme. Knåda degen på mjölat bakbord och rulla 32 bullar. Låt dem jäsa under bakduk. Kavla sedan ut dem tunt, utan att knåda, en i taget. Lägg två och två på plåtar utan bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen, 250 grader, ca 4 minuter. Svalna på galler.

Inga kommentarer: