måndag 13 april 2009

Kikärtsgryta från Marocko


Jag gillar verkligen Caroline Hofberg och hennes recept. Jag hittade en "kikärtsgryta från Marocko" som jag givetvis ville testa. Jag är ju svag för sådana smaker. Hela familjen åt! Sonen ville ha en andra portion och sade att jag kan laga det igen. DET är ett gott betyg eftersom han alltför ofta tycker att jag lagar mindre god mat. Oh, jag blir så lycklig! Han ska få det igen minsann… tralala…

Harissa är en supergod chili/vitlökspasta som verkligen är pricken över i:et. Jättegott att smaksätta med mot slutet men jag valde att servera den bredvid eftersom jag inte ville riskera att det blev för starkt för barnen.

Kikärtsgryta från Marocko
4 stora portioner

2 gula lökar, hackade
4 vitlöksklyftor, hackade
1 röd paprika, fint tärnad
1 msk olivolja
1 tsk malen spiskummin
1 pkt saffran
2 tsk paprikapulver
1 tsk malen ingefära
1 kanelstång
1 burk krossade tomater
3 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 dl russin (jag blandade russin, klippta aprikoser och katrinplommon)
2 burkar kikärtor (eller 480 g hemkokta), sköljda och avrunna
150 g bladspenat (hade inte jag hemma så det uteslöt jag), sköljd
1 dl hackad koriander (hade jag inte heller i eftersom jag sällan köper färska kryddor)
salt

Till servering:
en klick yoghurt
1 dl mandel, skållad och rostad
harissa
couscous eller ris

Fräs lök och vitlök i olivolja i en gryta. Lägg i paprika och kryddor och låt dem fräsa med någon minut. Häll på tomater, vatten och buljong. Koka grytan under lock ca 20 min. Blanda i den torkade frukten och kikärtorna efter halva tiden. Vänd ner spenaten. Smaka av med salt (och ev harissa, ca 1 tsk). Strö över mandel och koriander och servera med de olika tillbehören.

2 kommentarer:

lina sa...

Ser ut att vara en rätt i min smak också! Vad kul att den gick hem hos barnen också:)

Anna sa...

Den rätten är fantastiskt god! Kan rekommendera kikärtscurry också.

Vilken fantastiskt härlig blogg du har. Så mycket inspirerande recept.
Jag ska starta cafe till sommaren så nu är jag på jakt efter folks favoritrecept