Jag fortsätter laga rätter ur Marocko på ett fat och sist blev det en marockansk lammgryta (som egentligen skulle vara med aprikoser och mandel, men i all hast glömdes det bort...). Hela familjen gillade maten! Hurra! Jag gjorde några (en hel del inser jag nu när jag skriver...)ändringar och detta blev resultatet:
Marockansk lammgryta
ca 4-6 portioner
kokt lammkött från bog/bringa/stek - skuret i bitar
eller
ca 700 g benfritt lammkött, ex stek (som du bryner och låter koka med från början)
1 gul lök, fint hackad
3 vitlöksklyftor, fint hackade
1 bit rotselleri i tärningar
1 morot i små tärningar
½ squash, skalad och tärnad
½ msk olivolja
2 tsk spiskummin
1 tsk mald koriander
1 pkt saffran
2 tsk paprikapulver
1 kanelstång
1 msk riven färsk ingefära
2 msk tomatpuré
3 tomater, tärnade
5 dl vatten
1 kalvbuljongtärning
1 tsk harissa
salt, peppar
Om du vill:
1 msk pressad citron
150 g torkade aprikoser
1 dl skållad, skalad mandel
Fräs grönsakerna i oljan tillsammans med kryddorna. Tillsätt tomatpuré, tomater, vatten och buljongtärning. Koka upp och puttra under lock ca 60 minuter. Lägg i köttet efter ca 30 minuter. Tillsätt harissa och smaka av med salt och peppar. Om du vill kan du även smaksätta med lite pressad citron och lägga i aprikoser och mandel. Ät med valfria gryn och rostade grönsaker. Gärna en liten klick harissa.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar