måndag 18 maj 2009

Marockansk lammgryta


Jag fortsätter laga rätter ur Marocko på ett fat och sist blev det en marockansk lammgryta (som egentligen skulle vara med aprikoser och mandel, men i all hast glömdes det bort...). Hela familjen gillade maten! Hurra! Jag gjorde några (en hel del inser jag nu när jag skriver...)ändringar och detta blev resultatet:

Marockansk lammgryta
ca 4-6 portioner

kokt lammkött från bog/bringa/stek - skuret i bitar
eller
ca 700 g benfritt lammkött, ex stek (som du bryner och låter koka med från början)

1 gul lök, fint hackad
3 vitlöksklyftor, fint hackade
1 bit rotselleri i tärningar
1 morot i små tärningar
½ squash, skalad och tärnad
½ msk olivolja
2 tsk spiskummin
1 tsk mald koriander
1 pkt saffran
2 tsk paprikapulver
1 kanelstång
1 msk riven färsk ingefära
2 msk tomatpuré
3 tomater, tärnade
5 dl vatten
1 kalvbuljongtärning
1 tsk harissa
salt, peppar

Om du vill:
1 msk pressad citron
150 g torkade aprikoser
1 dl skållad, skalad mandel

Fräs grönsakerna i oljan tillsammans med kryddorna. Tillsätt tomatpuré, tomater, vatten och buljongtärning. Koka upp och puttra under lock ca 60 minuter. Lägg i köttet efter ca 30 minuter. Tillsätt harissa och smaka av med salt och peppar. Om du vill kan du även smaksätta med lite pressad citron och lägga i aprikoser och mandel. Ät med valfria gryn och rostade grönsaker. Gärna en liten klick harissa.

Inga kommentarer: