tisdag 23 februari 2010

Moussaka


Igår lagade jag en helt underbar moussaka från Allt om Mat. Mums. Tzatsiki och grekisk sallad till passade alldeles utmärkt. Smakerna fick mig att drömma mig till Grekland. Barnen var inte vidare förtjusta och maken tyckte att det smakade okej, men inte mer. Själv blev jag lycklig över mina goda matlådor! :)

Moussaka
4 -6 portioner

2 auberginer, stora (1 kilo, men mina vägde mindre!)
2 msk olivolja
2 gula lökar
500 g lammfärs
2 vitlöksklyftor
½ dl hackad persilja
2 dl vitt vin (matlagningsvin går utmärkt)
400 g krossade tomater
2 tsk oregano
½ tsk malen kanel
1½ tsk salt
1 krm svartpeppar

Bechamelsås:
2 msk vetemjöl
4 dl mjölk
½ tsk salt
1 krm riven muskot
1 krm svartpeppar
1 ägg
1 dl riven parmesanost

3 msk ströbröd

Sätt ugnen på 250 grader, grillvärme. Skär auberginen i skivor, knappt 1 cm tjocka, och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med olja på båda sidor. Grilla auberginen i övre delen av ugnen ca 5 min på varje sida.

Stäng av grillen och sätt ugnen på 200 grader. Fräs färsen i en stekpanna. Skala och hacka löken och låt fräsa med några minuter. Pressa över vitlöksklyftorna och blanda i persilja, vin, tomater, oregano och kanel. Låt såsen puttra tills det mesta av vätskan kokat in. Smaka av med salt och peppar.

Gör såsen: Vispa ut mjölet i lite av mjölken i en kastrull. Koka upp under omrörning och späd med resten av mjölken. Koka några minuter under omrörning. Smaka av med salt, muskot och peppar. Ta kastrullen åt sidan och vispa i ägg och ost.

Lägg hälften av aubergineskivorna i en form. Fördela hälften av köttfärssåsen över. Lägg på resten av auberginen och resten av färssåsen. Häll på bechamelsås och strö över ströbröd. Tillaga moussakan mitt i ugnen 30-40 minuter tills den fått fin färg. Låt den gärna stå en kvart innan servering. Servera med tzatsiki och sallad.

6 kommentarer:

Helena Ljunggren sa...

Moussaka är riktigt gott! längesen jag åt det, det får det nog bli en ändring på :)

Anonym sa...

Mossaka är jättegott! Vilken fin blogg du har :-)

Har du tid så kolla gärna in min nya MATBLOGG :

http://min-matblogg.blogspot.com/

:-)

Daniella - BakeCake sa...

Oj så gott det ser ut! Moussaka är ju så gott! Ha en fortsatt jätte skön helg! Kram Daniella - BakeCake

Remsan sa...

Det är ju så gott. Tyvärr är min man inte så glad i aubergine, så jag brukar se till att bli bjuden på det hos mina föräldrar.

Tobbe sa...

Ville bara bjuda in till min nya matblogg, Den Rockande Kocken... http://blog.godaremat.se/ Ha en bra dag...

Marja sa...

Det var länge sedan jag gjorde moussaka, vilket är synd då det är så gott! Auberginer är en favorit hos mej.

http://bakasockerfritt.blogg.se/