måndag 16 juni 2008

Surdegsbröd


Jag har ju några påsar surdeg liggandes i frysen och igår fick jag lust att baka... Det blev två stora mycket goda surdegsbröd. Receptet kommer från Hembakningsrådet.

Surdegsbröd
2 limpor

3 dl surdeg
25 g jäst
6 dl ljummet vatten 37°
25 g rumsvarmt smör
1 msk salt
1 msk stött kummin
1 msk brödsirap
6 dl grovt rågmjöl
5 dl vetemjöl special med fullkorn
5-6 dl vetemjöl
Häll surdegen i en bunke, smula ner jäst och häll över vattnet. Tillsätt smör i klickar, salt, kummin, sirap, rågmjöl och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen kraftigt, tillsätt ev. mera vetemjöl och låt den jäsa under bakduk ca 1 timme. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Forma till två limpor och lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa under bakduk 30 – 40 minuter. Sätt ugnen på 200º. Grädda i ugnen ca 45 minuter. Låt svalna under bakduk.

1 kommentar:

  1. Tack för ett jätte gott surdegsbröd. Inte nog med att det smakade bra, det var riktigt snyggt. Få se om jag kan få in en bild på dem.

    Anna

    SvaraRadera