fredag 29 maj 2009

Ärtpesto


Äntligen helg! Betygen är satta och det känns skönt! Det har varit en tuff vecka på flera vis och det har märkts här på bloggen...
Tänker du som jag grilla i helgen?! Jag ser fram emot det fina vädret som ska vara. Härligt! Denna ärtpesto åt vi till en god bit kött och rostade rotsaker. Gott och lite annorlunda. Jag har gjort en liknande variant innan, den finner du här.

Denna variant kommer från Coop:

Ärtpesto
2 portioner (fast nog räcker det till fler...)

250 g frysta ärtor
1 vitlöksklyfta, pressad
4 msk parmesan, helst färskriven
1 tsk citron, pressad
2 msk vatten
2 msk olivolja
1-2 krm salt
½ krm svartpeppar

Tina ärterna. Mixa dem, vitlök, ost, citron och vatten i en mixer eller matberedare till en slät sås. Häll i oljan i en tunn stråle medan maskinen går. Smaka av med salt och lite peppar.

tisdag 26 maj 2009

Picknick, piroger och petyg

Pust... denna vecka ska betygen sättas så jag har fullt upp med alla funderingar hit och dit... Ikväll tog jag dock en liten välbehövlig paus och förberedde piroger inför picknick i morgon. Dotterns förskoleavdelning har sommaravslutning med sång och umgänge. Hoppas det blir fint väder. Köttfärspiroger är smidigt att ta med i matsäckskorgen. Vi lägger dem i kaffefilter och äter tillsammans med morots- och gurkstavar och cocktailtomater. Efteråt något sött, kolakakor till barnens stora glädje.

Jag tycker att det är trevligt att picknickvädret börjar komma. Här kommer några tips på vad man kan stoppa ner i picknickkorgen:

Och så något sött efteråt...

Vad gillar du att ta med i picknickkorgen?

lördag 23 maj 2009

Pastasås med räkor, bacon och curry


Ibland blir jag sugen på en god pastarätt så här på helgen. Denna pastasås med räkor, bacon och curry passar bra att njuta av en fredag- eller lördagskväll. Tillsammans med ett glas vitt...

Pastasås med räkor, bacon och curry
4 portioner

½ pkt bacon
1 kg räkor med skal
2 schalottenlökar, fint hackade
1 vitlöksklyfta, fint hackad
1 röd paprika, fint hackad
1 msk margarin
3 msk tomatpuré
1 tsk curry
½ tsk paprikapulver
2 msk sweet chilisås
½ hönsbuljongtärning
1 förpackning lagalättgrädde
ev maizena för att reda

Knaperstek baconet och låt det rinna av på papper. Skala räkorna.

Fräs lök, vitlök och paprika i margarinet i en kastrull. Tillsätt tomatpuré, curry och paprikapulver och låt fräsa med en stund. Tillsätt sweet chili, hönsbuljongtärning och lagalättgrädde. Låt puttra ihop några minuter. Red ev med maizena om du vill ha såsen tjockare. Tillsätt bacon och räkor och låt det bara bli varmt. Servera med nykokt pasta och frästa grönsaker såsom svamp, squash, soltorkade tomater, broccoli och haricot verts.

torsdag 21 maj 2009

Fylld lövbiff i härligt god sås




Lövbiff äter vi inte så ofta, lite för att jag tycker att det är svårt att få köttet riktigt bra. Därför blir det oftast så att jag strimlar köttet och bryner till en pastasås.

Det är också gott att lägga en klick fyllning på lövbiffen, vika och fästa med tandpetare. Sedan bryna köttet och låta det puttra i en god sås. Fyllningen ger god smak åt både kött och sås, då det brukar rinna ut en del.

Idag, på Kristi Himmelsfärd, blev det en festmåltid. Hela familjen åt glatt! :) Jag serverade med ugnsrostade rotsaker och en grönsallad.

Fylld lövbiff i härligt god sås
4 portioner

4 stora eller 8 mindre lövbiffar
margarin att steka i
salt, peppar

Fyllning:
½ ask cream cheese, naturell (använder du smaksatt blir det enklare då du slipper blanda i övriga ingredienser...)

3 soltorkade tomater, strimlade
10 svarta oliver, hackade
3 msk riven parmesanost
½ vitlöksklyfta, pressad
1 msk fryst basilika

Sås:
2½ dl vatten
ca 2 dl grädde av valfri sort
1 kalvbuljongtärning
ev maizena att reda med

Mosa ihop ingredienserna till fyllningen. Lägg en liten klick på varje lövbiff. Blir det fyllning över gör det inget eftersom det kan klickas i såsen senare. Vik ihop biffarna och fäst med ett par tandpetare. Bryn biffarna ett par minuter på varje sida i margarin. Slå på vatten, grädde (+ överbliven fyllning) och smula över buljongtärningen. Låt puttra, gärna med lock en stund, ca 10-15 minuter. Red av med lite maizena om du vill ha såsen tjockare.

tisdag 19 maj 2009

Godsaker i massor...

Jag vet inte hur detta ska gå... Hi hi... Jag hittar recept på smarriga godsaker på bloggar, i tidningar osv. Överallt. När ska jag hinna testa? Och hur kommer vi att se ut i denna familj efteråt? Till detta alla godsaker jag har här på bloggen, som jag gärna vill göra igen. Och igen. Och igen... Hm, nu vill vi ha besök så att jag får anledning att baka! :)

Jag skulle gärna vilja ha en repris på dessa godsaker:

Har du någon härlig favorit som du skulle bjuda på om du fick fikagäster? Eller som du skulle vilja bli bjuden på?

måndag 18 maj 2009

Marockansk lammgryta


Jag fortsätter laga rätter ur Marocko på ett fat och sist blev det en marockansk lammgryta (som egentligen skulle vara med aprikoser och mandel, men i all hast glömdes det bort...). Hela familjen gillade maten! Hurra! Jag gjorde några (en hel del inser jag nu när jag skriver...)ändringar och detta blev resultatet:

Marockansk lammgryta
ca 4-6 portioner

kokt lammkött från bog/bringa/stek - skuret i bitar
eller
ca 700 g benfritt lammkött, ex stek (som du bryner och låter koka med från början)

1 gul lök, fint hackad
3 vitlöksklyftor, fint hackade
1 bit rotselleri i tärningar
1 morot i små tärningar
½ squash, skalad och tärnad
½ msk olivolja
2 tsk spiskummin
1 tsk mald koriander
1 pkt saffran
2 tsk paprikapulver
1 kanelstång
1 msk riven färsk ingefära
2 msk tomatpuré
3 tomater, tärnade
5 dl vatten
1 kalvbuljongtärning
1 tsk harissa
salt, peppar

Om du vill:
1 msk pressad citron
150 g torkade aprikoser
1 dl skållad, skalad mandel

Fräs grönsakerna i oljan tillsammans med kryddorna. Tillsätt tomatpuré, tomater, vatten och buljongtärning. Koka upp och puttra under lock ca 60 minuter. Lägg i köttet efter ca 30 minuter. Tillsätt harissa och smaka av med salt och peppar. Om du vill kan du även smaksätta med lite pressad citron och lägga i aprikoser och mandel. Ät med valfria gryn och rostade grönsaker. Gärna en liten klick harissa.

lördag 16 maj 2009

Rabarberrutor


Så har jag då använt årets första rabarber till en enkel långpannekaka. Perfekt om man ska bjuda många. Kakorna går bra att frysa och ta fram så många man behöver också. Receptet kommer från Coop.

Rabarberrutor
ca 40 st (fast jag gjorde 48 rätt små)

100 g margarin
2½ dl mjölk
4 ägg
4 dl socker
6 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 msk vaniljsocker
ca 400 g rabarber, rå tunt skivad (ca 3/4 liter)
Topping:
1 dl socker
1 msk malen kanel
2 msk potatismjöl

Värm ugnen till 225 grader. Smörj och bröa (eller lägg i bakplåtspapper) en långpanna (30*40). Smält margarinet. Häll i mjölken och värm den lite.

Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt den varma mjölken och fettet. Rör till sist ner mjölet blandat med bakpulver och vaniljsocker. Häll smeten i formen. Fördela rabarbern ovanpå kakan och strö över sockret blandat med kanel och potatismjöl.
Grädda i mitten av ugnen ca 15 min. Låt kakan svalna. Skär kakan i bitar.

Är du i stället sugen på en smaskig rabarberpaj kan du gärna testa någon av dessa:

torsdag 14 maj 2009

Nytt favoritknäcke


Förut kunde jag inte vara utan Vilmas knäckebröd, men nu har jag upptäckt ett nytt knäcke som jag måste ha hemma i skafferiet. Det är Pyramidbageriet som har kommit med detta goda bröd. Jag äter det helst med min kanongoda kikärtsröra med harissa. Mums!

Har du testat detta?

tisdag 12 maj 2009

Sommarens söta


Oh, äntligen en ny bok av mina favoritsystrar.

I Sommarens söta bjuder Lisa och Monica på 180 söta recept för soliga dagar på stranden eller regniga dagar inomhus. Här finns allt från småkakor och mjuka kakor till nya och klassiska vetebrödsrecept, och naturligtvis har alla bär en given plats i sommarens pajer och tårtor.

Trots att jag har hundra miljoner recept på godsaker att testa kan jag inte låta bli att önska mig denna bok. Någon som redan har köpt den kanske?

Bild och källa: www.bokus.se

söndag 10 maj 2009

Baconlindad kyckling med curryrisotto


Blev inspirerad av Pickipicki och testade curryrisotto till kycklingen. Var sugen på att göra fruktsalsa med ananas och mango som tydligen skulle passa till, men det blev aldrig av. Blev mango chutney istället. Hur jag gör kycklingen kan du se här!

Curryrisotto
4 portioner

1 gul lök, fint hackad
2 vitlöksklyftor, fint hackade
½ msk margarin
2 dl arborioris
ca 1 tsk curry
4-5 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
1 dl parmesanost
salt, peppar

Fräs lök och vitlök med curry i lite margarin. Låt riset fräsa med ett par minuter. Tillsätt vatten och buljongtärning och puttra på svag värme under lock tills riset är färdigt. Tillsätt ev lite mer vatten och du vill ha det krämigare. Rör ner parmesanost och smaka av med salt och peppar. Servera genast.

fredag 8 maj 2009

Lax med ost- och currytäcke


Denna laxrätt har stått på min "att-laga-lista" i flera månader (hur kommer det sig att en del rätter står där fast det aldrig blir av att laga dem?). Receptet kommer ursprungligen från Allt om mat. Jag ändrade lite... och detta blev resultatet:

Lax med ost- och currytäcke
4 portioner

4 laxfilébitar à 125 g (eller en stor bit på ca 500 g)
salt
ca 20 cm purjolök, strimlad
2 dl mini fraiche
1 dl turkisk yoghurt
1 vitlöksklyfta
½-1 tsk curry (jag vågade mig inte på mer än ½ tsk)
salt, peppar
1 dl riven parmesan (eller västerbottenost)

Sätt ugnen på 225 grader Lägg laxen i en form och salta.

Blanda samman purjo, mini fraiche, turkisk yoghurt, pressad vitlök, curry, salt, peppar och parmesanost. Bred röran över laxen. Gratinera mitt i ugnen ca 20 min. Servera med valfri grynsort (jag hade hel dinkel, mums) och kokta grönsaker.

onsdag 6 maj 2009

Daalsoppa


Oj, oj, oj... snacka om att jag har bloggabstinens. Jag har haft så mycket att göra de sista två veckorna när jag bl a har planerat hälsovecka på jobbet, fått lärarkandidater och dessutom skrivit en inlämningsuppgift för kursen jag går. Puh! Tur att det är sista gången i morgon! :)

Idag blev det soppa här hemma. Eftersom vi gillar krämig daal tänkte jag göra en soppvariant på den också. Jättegott blev det! Bakade scones till. Mums.

Daalsoppa
4 portioner

1 stor gul lök, fint hackad
3-4 vitlöksklyftor, fint hackade
2 stora potatisar, tärnade
1 msk rapsolja
3 tsk spiskummin
2 tsk koriander
1 liter vatten
3 buljongtärningar (t ex höns+grönsak)
3 dl röda linser
3 tomater
1 burk kokosmjölk, lätt
1 påse färsk spenat, 70 g
salt, peppar

Fräs lök och vitlök i oljan. Tillsätt potatis och kryddor och fräs ett par minuter. Häll på vatten, buljongtärningar, röda linser och tomaterna som du skurit i bitar. Låt koka upp och puttra med lock ca 20-30 minuter. Häll efter halva tiden i kokosmjölk och spenat. Smaka mot slutet av med salt och peppar.

tisdag 5 maj 2009

Utmanad...

Jag blev för ett tag sedan utmanad av Hanna. Sent omsider kommer nu mina svar...

Vilken mat äter du ofta?
:. Äter gärna vegetariskt med mycket linser och bönor. Och soppor. Mums!

När du är på kalas, är du den som sitter eller hjälper du till att duka av?
:. Jag hjälper gärna till, men såklart det beror på vart man är!

Var sitter du helst när du bloggar?
:. Vid datorn i arbetsrummet på övervåningen.

Köper du trisslotter ofta?
:. I stort sett aldrig, bara ibland i panikpresent... hihi...

Vilken stad eller land har varit din bästa semester?
:. Kan inte säga annat än Grekland! Älskar det! Fast i år bubblar Turkiet. Är grymt sugen på maten!

Tv-kanal du tittar mest på?
:. Oj, 3:an eller 4:an tror jag.

Jag har ingen koll på vilka som svarat på detta så jag utmanar den som känner sig manad... ;)

lördag 2 maj 2009

Grillad biff med sparris, grönsaker, marinerad getost och sweetchiliyoghurt


Oj, vad vi grillar nu. Men det är ju så härligt väder, det går inte att låta bli. Grillad biff, sparris och grönsaker på spett fick sällskap av marinerad getost (gudomligt gott!) och yoghurt med sweet chili. Med på bilden kom inte hasselbackpotatisen och grönsalladen... Gissa om vi blev mätta! :)

Jag ger ett marinadrecept i repris, jättegott!

Marinad till ca 1 kilo kött

1 msk soja
2 msk olja
2 tsk timjan
1 msk oregano
2 smulade lagerblad
2 krm svartpeppar
2 små pressade vitlöksklyftor
rivet skal av 1 citron

Blanda samman marinaden och vänd ner köttet (eller jag brukar lägga köttet i en plastpåse och hälla marinaden över). Låt stå svalt några timmar.

Yoghurt med sweet chili

2 dl turkisk yoghurt
2-3 msk sweet chili
1 pressad vitlöksklyfta, liten
salt, peppar

Blanda samman, smaka av och låt stå en stund.