söndag 28 september 2008

Misslyckad söndagsmiddag

Svärfar brukar komma och ge oss olika sorters kött och vi är naturligtvis mycket tacksamma. Nu hade vi fått duvbröst och glad i hågen surfade jag runt lite på nätet för att veta hur det skulle lagas till. Jag kan erkänna att jag var väldigt skeptisk när jag höll på att laga. Och tyvärr kunde jag inte få i mig mer än några tuggor... :( Där har jag något att öva på! Tror att det blev för torrt. Jag gjorde en viltsås till, men maken tyckte att det skulle vara riktig gräddsås. Och kokt potatis. Jaja, man får misslyckas ibland med! ;)

Någon som har erfarenhet av att tillaga duvbröst?

lördag 27 september 2008

Biff, krämig potatisgratäng och god balsamsås med basilika

Lördagsmiddagen smakade underbart gott. Jag serverade först en liten toast med getost, honung och pumpakärnor. Därefter åt vi biff med en krämig potatisgratäng (som denna, fast enbart med potatis) och en god balsamsås med basilika. Såsen (med någon modifikation)kommer från Arla:

God balsamsås med basilika
4 portioner

1 dl vatten
2 dl mini fraiche
1 msk kalvfond
2 msk balsamvinäger
1 msk honung
1 tsk soja
1 krm svartpeppar
2 msk fryst basilika

Blanda ingredienserna i en kastrull och låt koka ihop några minuter.

fredag 26 september 2008

Kokostoppar och underbara nöt- och kolaformar


Kanske är det läge att baka lite till helgfikat? När vi hade föräldragruppen på besök i söndags bjöd jag på dessa godsaker: kokostoppar och nöt- och kolaformar. De förstnämnda är nog världens enklaste kakor och de sistnämnda är nog bland de godaste jag ätit! Testa vettja´!

Kokostoppar
Ca 25 st


50 g margarin
2 ägg
1 dl socker
200 g (1 påse) riven kokos

Smält margarinet och låt det svalna. Blanda ägg och socker, vispa inte. Tillsätt kokos och matfett. Låt smeten svälla ca 10 min. Klicka ut den på bakplåtspappersklädda plåtar. Grädda mitt i ugnen i 175 grader ca 10-15 min. Svalna lite på plåten innan kakorna förs över på galler.

Nöt- och kolaformar (ur boken Pajer av Caroline Hofberg)
30 st

Deg:

4½ dl vetemjöl
3 msk strösocker
200 g kallt smör
1 ägg

Fyllning:
100 g mjuk nougat, t ex Odense

Nötkolasås:
200 g blandade nötter
150 g smör
1 dl vispgrädde
1 dl ljust muscovadosocker
1 dl ljus sirap

Arbeta ihop degen, gärna i matberedare. Låt vila i plastpåse i kylen ca 1 timme.

Dela degen i 30 bitar och forma till bollar. Tryck ut degen i små aluminiumformar/mazarinformar. Nagga bottnarna med gaffel och ställ kallt ca 30 min. Grädda formarna mitt i ugnen vid 175 grader, ca 10-15 min. Skär nougaten i 30 bitar och lägg en bit i varje form direkt när plåten tas ut ur ugnen.

Rosta nötterna i torr stekpanna så att de får fin färg. Blanda ihop smör, grädde, muscovadosocker och sirap i en kastrull. Sjud på svag värme tills såsen börjar tjockna, ca 15-20 minuter. Blanda i nötterna.

Fördela nötkolasåsen i formarna och låt dem kallna. Förvara i burk i kyl eller frys.

torsdag 25 september 2008

Kikärtssoppa med palsternacka


Jag blev inspirerad av Rebecca och lagade en egen variant av hennes kikärtssoppa idag. Mums. Jag mixade den med stavmixer, men jag skulle nog föredra att äta den omixad. Men men, tänkte att barnen skulle uppskatta om det inte var några bitar i. Till soppan serverade jag olika godsaker att toppa soppan med: knaperstekt bacon, kikärtor, parmesanost, rostade solrosfrön och citronklyftor. Det bröt av fint mot den lena soppan.

Kikärtssoppa med palsternacka
4 portioner

1 gul lök, hackad
1 msk rapsolja
2 stora potatisar, fint skivade
3 stora palsternackor, fint skivade
1 gul paprika, hackad
1 liter grönsaksbuljong (2 tärningar)
2 vitlöksklyftor, pressade
1 tsk timjan
1 burk kikärtor, avsköljda
salt, peppar

Till topping:
knaperstekt bacon
kikärtor
riven parmesan
rostade solrosfrön
citronklyftor

Fräs löken i oljan i några minuter. Tillsätt potatis, palsternacka, paprika och grönsaksbuljong. Låt koka under lock tills grönsakerna är mjuka. Pressa i vitlök och krydda med timjan, salt och peppar. Tillsätt kikärtorna och mixa soppan slät (eller behåll den omixad om du vill det). Låt den bli varm och smaka av. Späd ev med vatten om soppan är för tjock. Servera med tillbehören.

onsdag 24 september 2008

Tonfiskpasta


När katten är borta dansar råttorna på bordet! ;) Jag har länge velat göra tonfiskpasta och idag när maken var iväg på fotboll passade jag på! Detta är en perfekt rätt när man vill laga till något snabbt. Det blev verkligen gott! Fast det blir väl jag som får ha det till mina lunchlådor eftersom även barnen rynkade på näsan...

Tonfiskpasta
2 portioner

1/4 gul lök, fint hackad
1 tsk rapsolja
1 burk tonfisk i vatten
1 vitlöksklyfta
1½ dl laga lätt-grädde
2 msk hackad persilja
rivet skal från ½ citron
salt, peppar
2 msk riven parmesanost

Fräs löken i oljan. Tillsätt tonfisken och låt fräsa med tillsammans med pressad vitlök. Häll på grädden och låt koka ihop något. Tillsätt persilja och citronskal. Smaka av med salt och peppar. Rör i parmesanosten och servera!

måndag 22 september 2008

Favoritnötter


Jag är en riktig nötälskare. Måste knapra lite varje dag. Från att i stort sett bara ha ätit cashewnötter har jag nu upptäckt två nya sorter som blivit stora favoriter. Rostade hasselnötter (Icas) och valnötter (Icas). De är så goda! Dock har jag ännu lite svårt för naturella jordnötter.

Vilka är dina favoritnötter?
Finns det några nötter du inte gillar?

söndag 21 september 2008

Restaurangbesök


Idag åt vi middag på Domtrappkällaren. Vi har som tradition att alltid gå på restaurang i samband med svärfars födelsedag. Trevligt. Barnen var jätteduktiga och satt stilla och åt bra, men det var alltför kul att gå på toaletten där så det blev några vändor...

Tyvärr blev det ingen förrätt, men till varmrätt åt jag lammytterfilé med smörfrästa bondbönor, confitomat och kronärtsskockor serverade med potatisgratäng och salviasky. Mycket gott! :) En restaurang som kan rekommenderas!

Äppelpaj med mandeltäcke


Igår hade vi familjen N på besök. Det var väldigt trevligt! Barnen kom lite senare i säng än vanligt och faktiskt sov de längre idag! :)

Till förrätt bjöd vi på tomat- och paprikasoppa i små glas. Till soppan quesadillas med getost och tapenade. Till varmrätt serverades stekt entrecôte, hemmagjord klyftpotatis och whiskeysås med sting. I grönsaksväg gratinerade rödbetor med fetaost och rostade grönsaker med sesamfrön och balsamvinäger.

Till efterrätt testade jag en ny variant av äppelpaj. Gott!

Äppelpaj med mandeltäcke

Pajdeg:
4 dl vetemjöl
125 g margarin
3 msk strösocker
1 ägg
ev lite rivet citronskal (det hade inte jag, men kan tänka mig att det blir gott)

6-8 äpplen
kanel

Mandeltäcke:
1 ägg
1 dl strösocker
50 g malen mandel
1 1/4 dl havregryn
100 g smält margarin
1 msk vetemjöl

Arbeta ihop pajdegen, gärna i en matberedare. Låt vila i kylen ca 30 min. Skala och kärna ur äpplena, skär dem i klyftor. Tryck ut degen i en form och förgrädda ca 10 min vid 200 grader.

Vispa ägg och socker till mandeltäcket. Rör i mandel, havregryn, margarin och vetemjöl. Lägg äppelklyftorna i pajskalet, pudra över kanel och bred över mandelsmeten. Grädda 20-30 min tills kakan har fått fin färg. Servera med god vaniljsås.

fredag 19 september 2008

Tacogratäng


Idag blev det en variant på tacos, som annars är vanligt förekommande på fredagarna. Jag blev bjuden på tacogratäng för första gången hemma hos A-K i mammagruppen. Våra äldsta var bebisar och vi turades om att bjuda på lunch en gång i veckan. Det var underbart att få sätta sig vid ett dukat bord med god mat och sedan gott fika efteråt. Barnen lekte förhoppningsvis snällt på golvet så att vi fick äta ifred! ;)

Jag tror att A-K fick receptet av J i mammagruppen. Jag har sedan gjort den ett flertal gånger, såsom jag minns den. Hur god som helst är den i varje fall! :)

Tacogratäng
4 portioner

1 liten gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, pressad
400 g nötfärs
1 morot, finriven
1 tetra krossade tomater
1 taco krydd mix-påse
½-1 röd paprika, hackad
salt, peppar

1 ask philadelphiaost, gärna light

svarta oliver, skivade
ca 10 cm purjolök, strimlad
jalapeños, hackade
riven, mager, lagrad ost

Börja med köttfärssåsen. Bryn lök och nötfärs tillsammans med vitlök ca 5 min. Tillsätt resten av ingredienserna (utom paprika, salt och peppar) och puttra under lock ca 10 minuter. Tillsätt paprikan och puttra utan lock tills köttfärssåsen är ganska torr. Smaka av med salt och peppar.

Sätt ugnen på 225 grader. Bred ut philadelphiaost i en ugnssäker form. Lägg på köttfärssåsen, skivade oliver, strimlad purjolök och hackade jalapeños (jag serverade dock jalapeños vid sidan om för att det inte skulle bli för starkt för barnen). Strö över riven ost. Gratinera i ugnen tills osten fått färg.

Servera med nachochips, eventuellt mjuka tortillabröd, en grönsallad (med tomat, gurka, sallad, majs och paprika), avocadotärningar och en tacosalsa. Rostade cashewnötter vore nog gott till, men det hade inte jag...

torsdag 18 september 2008

Rostad müsli


Jag är egentligen ingen fil- och müslimänniska, men det känns godare och otroligt lyxigt med en knaprig hemmagjord müsli. Dessutom är det hur enkelt som helst att göra själv! Här fick jag inspiration från Saltå Kvarns bok. Jag minskade dock ner till halva mängden fett och halva mängden honung. Här kommer min variant:

Rostad müsli
En rejäl sats

1 dl sötmandel
1 dl solroskärnor
1 dl pumpakärnor
5 dl havregryn
5 dl rågflingor
1 dl linfrö
1 dl havrekli
½ dl honung
2 msk rapsolja
2 dl vatten
2 dl blandade torkade frukter (russin, fikon och aprikoser)

Sätt ugnen på 200 grader. Hacka mandeln grovt. Blanda alla torra ingredienser utom frukten i en bunke. Koka upp olja, honung och vatten i en kastrull. Droppa det över grynblandningen och blanda runt. Krama lite med händerna så att det klumpar sig lite.
Häll allt i en långpanna och rosta mitt i ugnen ca 25-30 min. Rör om då och då. Låt kallna och blanda i frukten. Spara på burk!

onsdag 17 september 2008

Pasta med skinka och bondbönor


Jag fann till slut bondbönor på Ica Maxi och köpte på mig ett gäng, för jag ville ju testa! Jag hade sett en sådan god pastarätt som jag var sugen på. Detta blev resultatet. Jag fräste skinka, svamp och bondbönor tillsammans med lök och vitlök. Sedan blandade jag med nykokt pasta och serverade med parmesanost. Jättegott och enkelt en helt vanlig onsdag! :)

Bondbönor är lite pyssligt att ta hand om. Först tar man ur bönorna ur "fodralet" och sedan kokas bönorna i lättsaltat vatten ca 3-4 min. Därefter häller man av vattnet och kyler ner bönorna. Därefter gör man ett litet hål i ena sidan av bönans skal och ploppar ut den böna som finns inuti. Voilà!

Pasta med skinka och bondbönor
3-4 personer (beroende på hur hungrig man är)

280 g fullkornsspagetti

250 g rökt skinka, strimlad
800 g bondbönor (blir ca 2 dl spritade och förvällda)
6-8 färska champinjoner, skivade
1 vitlöksklyfta, hackad
½ röd lök, strimlad
salt, peppar
1 dl laga lätt-grädde
ca 1 dl riven parmesanost

Koka spagettin enligt förpackningens anvisning.

Fräs skinka, bondbönor, champinjoner, vitlök och lök i lite olja tills vätskan har försvunnit. Salta och peppra. Vänd ner i den nykokta pastan tillsammans med grädden och hälften av osten. Servera med resten av osten och någon grönsak.

måndag 15 september 2008

Vad göra?

Jag har massor med:
  • Äpplen
  • Dill
  • Persilja

Vad göra? Har du något bra tips?

söndag 14 september 2008

På tal om äppelmos...

Dottern, två och ett halvt år, har nog blandat ihop det hela lite... När man frågar vad hon ätit på dagis kan man få till svar: "Korv och äppelmos". Och som idag när hon önskade sig fiskpinnar och äppelmos till mat någon dag.

Hi hi, gulligt tycker jag! :)

Äppelmos


Tänker tillbaka på min barndom och minns min mammas äppelmos. Hon gjorde så gott mos och jag minns att jag kunde ta fram en liten påse från frysen och äta som kvällsgott (tinat såklart...). Moset var nästintill osockrat.

Vi har massor med äpplen och jag passar på att göra lite mos. Jag gör ganska små satser och använder mig inte av vågon passerapparat eller så. Jag kokar äpplena i en stor kastrull och mixar med mixerstav. Lätt som en plätt! :) Här kommer en utförligare beskrivning (läst i Vår Kokbok):

Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i klyftor. Lägg frukten i vatten med askorbinsyra (1 krm/liter vatten) så att den inte mörknar. Lägg äppelbitarna i en kastrull och tillsätt 1 dl vatten till varje kilo (ca 2 liter) skuren frukt. Koka frukten mjuk och mosig - alla bitarna behöver inte vara mjuka.

Mixa till ett slätt mos med en mixerstav. Tillsätt sedan askorbinsyra, utrörd i lite av moset (1 krm/liter mos) och eventuellt socker efter smak. Jag tog endast 1 msk till moset jag gjorde av 1 kg frukt. Jag tycker att det blir fullt tillräckligt (mannen vill dock att jag sötar lite mer, så jag ska göra en sådan variant med!).

Moset fryser jag sedan in i små portioner eftersom det inte håller så länge när det är så pass lite socker.

lördag 13 september 2008

Grahamsbullar med kummin


Åh, tänk att jag hade glömt bort att det är så gott med vanliga hederliga grahamsbullar! Jag gillar kummin och tillsatte det i degen. Det går bra att utesluta filen och bara ta vatten (eller mjölk). Avnjut brödet nybakt till frukost och lördagsmorgonen är perfekt. Eller jäs som vanligt i ca en timme innan du bakar ut, jäser ytterligare en gång och sedan gräddar i ugnen.

Grahamsbullar med kummin
ca 16 st

25 g jäst
2 tsk salt
2 msk olja
2 dl filmjölk
3 dl vatten
1 msk hel kummin
6 dl grahamsmjöl
Vetemjöl

Lös jästen i saltet. Tillsätt olja, fil, vatten, kummin och grahamsmjöl. Arbeta in vetemjöl tills degen känns smidig, men ändå lite kladdig. Jäs under duk i kylen tills morgonen därpå. Baka ut till ca 16 bullar och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen vid 250 grader ca 10 min.

fredag 12 september 2008

Entrecôte med två olika såser


Äntligen fredag och det är inte helt fel med en bit kött och rostade rotsaker. Jag försöker utöka min såsrepertoar för lite variation på helgen. Jag provade tomat- och paprikasåsen till köttet och den passade jättebra! Verkligen en sås i min smak.

En sås i makens smak blev det också: whiskeysås med sting. Ursprungsreceptet till den såsen kommer från Grilla med Allt om Mat. När jag smakade av den mot slutet tyckte jag att det behövdes en skvätt matlagningsgrädde. Sagt och gjort, lite grädde i och resultatet blev jättegott! Dock lite för stark för min smak - det skulle nog inte skada att minska ner lite på hettan. Definitivt en sås att göra igen i alla fall! :) Här kommer min version (egentligen skulle man klicka i smör på slutet men det struntade jag i...):

Whiskeysås med sting
4 personer

2 finhackade vitlöksklyftor
1 tsk smör
1 ½ msk tomatpuré
1 ½ msk kalvfond
1 ½ dl vatten
2 msk sweet chilisås
2 msk balsamvinäger
2 msk finhackad basilika
2 msk whiskey, gärna irländsk eller skotsk
1-1 ½ dl matlagningsgrädde

Fräs vitlöken i smöret på svag värme i en kastrull ca 1 minut. Tillsätt tomatpuré, fond, vatten, sweet chilisås och balsamvinäger. Låt koka ihop till simmig konsistens, ca 5 min. Smaksätt med whiskey och basilika. Runda av med grädden.
Och jo, det blev en blandad sallad till den goda maten. Men jag passade på att fota innan den lades på! ;)

torsdag 11 september 2008

Soppa med squash och ädelost


Med massor av squash och en bit ädelost i frysen fick jag för mig att göra en soppa. Gott, men kanske inget jag väljer att göra igen... Servera med pannkaka eller knäcke med keso.

Soppa med squash och ädelost
4 portioner

1 gul lök, fint hackad
1 vitlöksklyfta, fint hackad
1 msk olja
800 g potatis, skalad och skuren i tärningar
500 g squash, skuren i tärningar
1 liter vatten
2 hönsbuljongtärningar
1 tsk timjan
3 dl mjölk
75 g ädelost

Fräs lök och vitlök i oljan. Tillsätt potatis, squash, vatten, buljongtärningar och timjan. Låt koka tills potatisen är mjuk. Mixa med mixerstav. Koka upp soppan på nytt och tillsätt mjölk. Småkoka några minuter. Tillsätt ädelosten och låt den bara smälta. Koka inte soppan mer. Smaka av med salt och peppar.

onsdag 10 september 2008

Sallad med räkor, nektarin och fetaost


Undrar om det inte var i en Elle Mat & vin som jag blev inspirerad och gjorde denna goda sallad med massor av godsaker. Perfekt att ha i matlådan! :)

Sallad med räkor, nektarin och fetaost
1 person

1 dl räkor
olivolja
1 tsk sweet chili
lite pressad lime
½ fint hackad vitlöksklyfta

½ avokado, tärnad
1 nektarin, tärnad
några tärningar fetaost
en portion kokt matvete
10 st sockerärtor, lättkokta
5 st sparrisstjälkar, delade och lättkokta
1 färsk gul lök, skivad

Fräs snabbt räkor i lite olivolja och tillsätt sweet chili, lime och vitlök. Låt svalna och blanda med avokado, nektarin, fetaost, matvete, sockerärtor, sparris och lök. Salta eventuellt. Servera gärna på en bädd blandade salladsblad.

tisdag 9 september 2008

Pasta med svarta bönor och tomat- och paprikasås


Jag gillade smakerna i tomat- och paprikasoppan och tänkte att det skulle vara gott som tillbehör till exempelvis pasta eller en bit kött. Sagt och gjort, nu har jag experimenterat fram en suveränt god sås! Är så nöjd! :) Här har jag blandat en liten del av såsen med kokt pasta och svarta bönor (jag gillar att pastan bara vänds i såsen utan att det blir för kladdigt - andra kanske vill ha större mängd sås). Gott och enkelt! Passar perfekt i lunchlådan tillsammans med frästa grönsaker (squash, champinjoner, sockerärtor, sparris, rödlök och vitlök).

Pasta med svarta bönor och tomat- och paprikasås
2-4 portioner (beroende på hur du serverar den)

drygt 1 dl passerad tomat
50 g grillad paprika (på burk), hackad
½ dl vitt vin
½ hönsbuljongtärning
1 msk tomatpuré
1 tsk oregano
1 vitlöksklyfta, skivad

½ dl riven parmesanost
2 msk rostade pumpakärnor

Blanda i en kastrull tomat, paprika, vin, buljong, tomatpuré, oregano och vitlök. Låt koka ihop 10 min. Låt svalna. Mixa till en slät sås med parmesanost och pumpakärnor. Smaka av med peppar. Servera kall eller varm (värm i så fall såsen igen) till en köttbit eller till pasta.

måndag 8 september 2008

Valnötsbröd med äpple


Idag är jag hemma med sonen som är sjuk. Han har pysslat med lera hela förmiddagen och då kunde inte jag låta bli att baka! :) Det blev ett bröd med rågmjöl, valnötter och rivet äpple. Jag passade på att provsmaka det alldeles nybakt till min rödbetssoppa med fetaost. Mums denna gråtrista septemberdag!

Valnötsbröd med äpple
ca 16-18 st

25 g jäst
2 rågade tsk salt
2 msk olivolja
5 dl vatten
2 små äpplen, grovrivna
80 g valnötter (jag länsade förrådet - 100 g skulle säkert bli bra!), hackade
5 dl fint rågmjöl
3 dl vetemjöl special med fullkorn
ca 3-4 dl vetemjöl
vetemjöl till utbakning

Lös jästen i saltet. Tillsätt olja, vatten, äpplen, valnötter, fint rågmjöl och vetemjöl special med fullkorn. Arbeta in det vanliga vetemjölet till en kladdig deg. Låt jäsa övertäckt ca 2 timmar. Ta upp degen på väl mjölat bakbord och arbeta in mer mjöl så att det går att forma bullar, ca 16-18 st, av degen. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Jäs övertäckt ca 30 min. Grädda mitt i ugnen vid 250 grader ca 10 minuter.

söndag 7 september 2008

Brownies med nötter och två sorters choklad


Vilket mumsigt helgfika det blev denna gång! :) En kladdig brownie som smakar ljuvligt. Den innehåller både mörk och vit choklad samt blandade rostade nötter. Jag gillar när det blir knaprigt.

Brownies med nötter och två sorters choklad

200 g smör
200 g mörk choklad
4 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 dl blandade nötter (jag tog naturella jordnötter, valnötter och cashewnötter)
100 g vit choklad, grovhackad

Sätt ugnen på 200 grader. Rosta nötterna i en het, torr stekpanna. Passa så att de inte bränns!

Lägg bakplåtspapper i en liten långpanna, ca 20*30 cm. Smält smör på svag värme tillsammans med choklad bruten i mindre bitar. Ta chokladsåsen från värmen. Rör ner ägg och socker till en slät smet.

Blanda samman övriga ingredienser och tillsätt dessa i smeten. Rör smeten slät och bred ut i formen. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. Kakan ska vara kladdig och inte riktigt färdigbakad. Låt kakan svalna och ställ kallt att svalna över natten.

Skär upp den kalla kakan i lämpliga rutor och njut!

lördag 6 september 2008

Annas scones med viss modifikation


I morse klev jag upp halv sju när barnen ville se TV. Först bakade jag brownies (återkommer med recept) som vi ska ha till efterrätt idag. Sedan svängde jag ihop scones ur Anna Bergenströms Under valnötsträdet. Fast istället för vetemjöl tog jag havrekli och dinkelsikt och jag ökade på mängden salt en aning. Det var längesedan jag bakade scones och detta är definitivt en variant att göra igen! Min version återges här:

Annas scones med viss modifikation
16 st (små)

1 dl havrekli
6 dl dinkelsikt
3/4 tsk salt
2 tsk bakpulver
2 dl turkisk yoghurt
1 dl vatten

Sätt ugnen på 250 grader.

Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Tillsätt yoghurt och vatten och rör snabbt samman till en deg. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i fyra delar. Platta ut varje del till en rund kaka och skåra dem. Nagga med en gaffel. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Bryt isär sconesen och servera nygräddade.

fredag 5 september 2008

Tuff vecka

Nu är det äntligen fredag igen. Denna vecka har varit tuff. Föräldramöte i tisdags och kurs torsdag efter jobbet. Har kännt mig stressad och pressad på grund av allt att läsa inför kursen. Jag går en handledarkurs om 7,5 hp. Kursen avslutas i maj, så egentligen är det lugnt, men det blir lätt lite mycket när man samtidigt jobbar heltid och har två små barn här hemma. Vill helst av allt bara vara hemma och laga mat och blogga! ;)

Nu har min pappa kommit på besök över helgen. Så mysigt. Ikväll har vi mumsat piroger, tzatsiki och en härlig sallad med bl a feta, oliver och avocado. I morgon är jag sugen på att åka på marknad här i närheten. Eller kanske blir det stan. Jag, eller vi, behöver lite nya kläder till garderoberna. På söndag kommer svärföräldrarna på besök.

Ha en trevlig helg!

torsdag 4 september 2008

Tacosoppa


Tacosoppa hade barnen ätit på dagis och sonen var alldeles lyrisk. Tänkte att det måste jag testa här hemma också! ;) Sagt och gjort: frågade sonen var som var i soppan och försökte efterlikna den. Och det blev mums! Fast sonen petade bort paprikan. På frågan om varför han sagt att det skulle vara med svarade han: "Men jag ville att du skulle få smaka soppan som den var på dagis". Nästa gång ville han inte ha paprikan med... Egentligen var det inte en soppa som hamnar på min favoritlista, men kan tänka mig att den uppskattas av barn. Den blev i mitt tycke för mild. Här kommer den dock!

Tacosoppa
4 portioner

½ gul lök, mycket fint hackad
4 potatisar, fint tärnade
1 stor morot, fint tärnad
1 röd paprika, skuren i små bitar
1½ liter vatten
3 buljongtärningar (jag hade 2 kalv och 1 höns)
1 tsk timjan
1 påse taco kryddmix
300 g nötfärs
1 msk olja
salt, peppar

Lägg lök, potatis, morot och paprika i en kastrull. Häll på vatten, buljong, timjan och kryddmixen. Koka upp och låt puttra ca 10 minuter. Bryn under tiden nötfärsen i oljan och lägg över i soppan. Koka ytterligare 10 min, gärna längre. Smaka av med salt och peppar.

onsdag 3 september 2008

Ratatouille med fetaost och frön

Jag älskar boken från Saltå kvarn och vill gärna prova allt där! Idag blev det ratatouille till lunch. Egentligen skulle man göra en fetaostkräm och klicka över, men jag nöjde mig med att smula fetaosten över. Jag åt ratatouillen med pasta och det smakade mycket gott!

Ratatouille med fetaost och frön
4-6 personer

2 mellanstora squash
3 paprikor, olika färger
3 gula lökar
300 g champinjoner
olivolja
3 vitlökklyftor
2 tsk timjan
2 tsk oregano
2 tsk basilika
1 tsk salt
svartpeppar
2 burkar krossade tomater
1 grönsaksbuljongtärning
200 g fetaost
1 näve rostade kärnor, t ex solros, pumpa

Sätt ugnen på 200 grader. Skär grönsakerna i ganska stora bitar. Lägg squashbitarna i ett durkslag, salta dem lätt och låt dra ca 20 minuter. Torka sedan bitarna med hushållspapper. Hetta upp olja i en gryta och fräs alla grönsakerna med kryddor och vitlök i ca 5 min. Tillsätt de krossade tomaterna och buljongtärningen och låt allt koka försiktigt i ca 10 min. Smaka av med salt och peppar. Häll röran i en ugnsfast form och smula fetaosten över. Strö över frön och gratinera i ugnen ca 10-15 minuter tills fetaosten fått fin färg.

måndag 1 september 2008

Kista

Igår blev det inget bloggande för vi var på vift till Stockholmsförort. Vi gratulerade makens systers sambo som fyllt år och blev bjudna på tårta. Sedan for vi iväg till Kista Galleria och kikade lite i affärer. Därefter intogs middagen vid gallerians Food Court. Jag älskar att äta där, så kul att man kan välja att köpa från olika ställen. Dottern valde spagetti carbonara (liksom hon gjorde varje dag i Parga...), sonen plockade ihop pastasallad och maken och jag åt indiskt (jag tog lammcurry). Gott!

Barnen skulle ju somna i bilen hem, men det gjorde de såklart inte. Gissa om de var trötta i morse...

Tack för igår, S och J!

Stekt abborre med pressad potatis och "vitvinssås" med dill


Nu har jag äntligen tillagat abborre för första gången (och kanske åt jag det för första gången också?!). Gott var det, tyckte hela familjen. :) Jag vände abborrfiléerna i rågmjöl som jag blandat med salt. Stekte sedan ett par minuter på varje sida. Jag serverade med pressad potatis, en massa kokta grönsaker samt en "vitvinssås" med dill.

Såsen var väldigt vardaglig och enkel. Jag vispade ut ett par matskedar mjöl i ett par deciliter vatten. Lät det koka upp under vispning. Spädde sedan med en deciliter mjölk och en deciliter vitt vin. Tillsatte en fiskbuljongtärning och lät puttra 5-10 minuter. På slutet lade jag i hackad dill. Mums, så gott det blev!