torsdag 31 juli 2008

Utmanad!

Jag har blivit utmanad av Lina, och visst antar jag den (sent omsider)!

1)Vad åt du till frukost?
Gröt med rågflingor och havregryn, hallon, solrosfrön och lite mjölk. En skiva bröd med ost och paprika. En kopp te.

2) Lägg ut den senaste bilden du tagit på dig själv.
Bad i poolen på hotellet i Grekland. Sonen och jag simmar!

3) Vem fick du ditt senaste sms ifrån?
Min kompis som har flyttat och skickade sin nya adress.
4) Vilken färg har din dator?
Grå.
5) När var du arg senast?
Idag var jag i alla fall märkbart irriterad när barnen tramsade till och från Maxi och under tiden vi handlade. :(
6) Ditt bästa minne från skoltiden?
Alla goa skratt! En gång skrattade jag och en kompis så mycket att vi blev utslängda från fysiklektionen. Minns du L? För visst var det vi?
7) Ditt sämsta minne från skoltiden?
Min gympalärare jag hade på mellan- och högstadiet och som jag var lite rädd för. Han var så sträng och jag tyckte det var såå jobbigt att röra på mig!
8) Yoga eller löpning?
Löpning
9) Spaghetti Bolognese eller Oxfilé Provencale?
Oxfilé... fast jag kan äta Bolognese hur ofta som helst!
10) Vilka tidningar läser du regelbundet?
UNT, Allt om Mat, Matmagasinet, Laga lätt
11) Favoritkaraktär i deckare?
Wallander
12) Teveprogram du aldrig missar?
Snart kommer det! Bonde söker fru! Hi hi! Annars Anna Pihl och Mia och Klara när det gick. Älskar fredagar när det är Så ska det låta eller något annat trevligt program.
13) Vem är du avundsjuk på?
Ingen! Eller jo, familjen N som har Greklandssemestern kvar! :)
14) Din bästa revansch?
Från att ha varit helt oduglig i köket under skolåren faktiskt blivit lärare i hem- och konsumentkunskap! :) Det tycker jag är bra jobbat!
15) Din bästa chef ever respektive din sämsta?
Passar här...
16) Mat som du aldrig någonsin kommer att äta?
Vet ej riktigt... Jag har mycket svårt för sill och tror inte att jag kommer att äta det i första taget.
17) Offentlig person som du skulle vilja ta dig ett snack med?
Vem skulle det kunna vara. Leila kanske? Allt hon gör verkar gudagott!
18) Kaffe eller te?
Te. Men från att inte ha druckit kaffe alls har jag faktiskt blivit en liten kaffedrickare. Det trodde jag inte alls!
19) Skostorlek?
39-40
20) Hur ofta är du på IKEA?
Varannan månad kanske? Trots att vi har det i stan...
21) Om du hade fem miljoner över - vad skulle du köpa?
Oj, svårt! Kanske köpa ett hus närmare stan? Resa! Ny bil säger mannen! Skaffa nytt kök...

Spagetti med lax och avokado


Idag har vi nästan hela familjen N på besök (mamma M jobbar tyvärr igen...). Trevligt trevligt. Jag bjöd hela sällskapet på spagetti carbonara till lunch. Själv kunde jag inte motstå att göra något av en överbliven laxbit och en halv avokado. Det resulterade i en mycket god pastarätt. Jag skriver receptet för en person men det är bara att öka på mängden om man lagar till flera!

Spagetti med lax och avokado
1 portion

kokt pasta, valfri mängd
en bit stekt laxfilé i mindre bitar

½ avokado
några tärningar fetaost
salt, peppar
gräslök
pressad citron

Mosa samman avokado och fetaost. Smaksätt med lite salt, peppar, klippt gräslök och lite pressad citron. Blanda med spagetti och laxen i bitar. Mums!

Rödbetor


Jag har fått rödbetor av svärfar. Ljuvligt gott! Ikväll ska jag gratinera dem med fetaost, det är underbart! Men vad kan jag mer göra med dessa betor? Någon som har ett förslag?

onsdag 30 juli 2008

Grekisk sallad, tzatsiki och pizzabröd


Jag längtar verkligen tillbaka till Grekland och funderar redan på nya resmål inför kommande sommar. Då passade det bra med en grekisk sallad. Dessutom har jag kommit på ett superduperrecept på tzatsiki - krämig och god och inte alltför mycket vitlökssmak. Ett sorts pizzabröd fick vi i Parga och det skulle jag försöka efterapa, men se det gick inte. Det blev gott, men inte alls som deras. Bara därför vill jag tillbaka till Parga! :)

Grekisk sallad
2 vuxna och 2 barn

4 tomater, väl mogna, skurna i rätt stora bitar
15-20 cm gurka, skuren i rätt stora bitar
1 gul paprika, skuren i tunna skivor
2 färska gula lökar eller annan mild lök, fint strimlad
ca 20-25 kalamataoliver
200 g fetaost, skuren i stora tärningar

Dressing:
1 del äppelcidervinäger
2-3 delar olivolja
oregano
salt
peppar

ev extra oregano att strö över vid servering
Blanda dressingen och servera vid sidan om.

Tzatsiki
4 portioner

ca 10 cm gurka
salt
2-3 dl turkisk yoghurt
1 liten vitlöksklyfta
½ msk krämig vit balsamvinäger
salt
peppar

Riv gurkan grovt och lägg i ett durkslag. Salta och låt stå en halvtimme. Pressa ur vätskan och lägg i en skål. Tillsätt yoghurt tills du fått en bra konsistens. Pressa i vitlök och smaksätt med balsamvinäger, salt och peppar. Låt stå ca 30 minuter i kylen.

Pizzabröd
4 stora - räcker till fler än 4 personer!

1/4 pkt jäst
1 tsk salt
1 msk olivolja
3 dl vatten
1 dl fullkornsdinkel
6-7 dl siktat dinkel

Lös jästen i saltet. Tillsätt olivolja, vatten och mjöl (dock inte allt mjöl på en gång!). Arbeta ihop till en smidig deg och jäs så länge du har tid till (jag hade kall degvätska och jäste över dagen i kylen). Baka ut till fyra runda bullar som du kavlar ut till bottnar, ca 15 cm i diameter. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och jäs under duk ca 30 min. Skåra gärna bröden så det blir lätta att bryta isär. Grädda mitt i ugnen, vid 250 grader, ca 8-10 minuter. Låt svalna under bakduk och bryt isär vid servering. Doppa i tzatsikin och njut!

Gröt med hallon och solrosfrön


Idag blev det min vanliga gröt med rågflingor, havregryn och linfrön. Jag serverade med hallon och solrosfrön. Och lite mjölk till det. Så gott blev det! Efter det en skiva bröd (med allehanda nötter och frön) med ost, skinka och paprika på. En stor kopp te. Nu är jag mätt!

Idag ska jag till frissan. Vill känna mig fin inför bröllopet vi ska på på lördag! :)

Ha en bra dag!

tisdag 29 juli 2008

Sugen på nybakt bröd

Det är tur att jag inte har bakat idag för jag är så sugen på nybakt bröd. Jag är speciellt sugen på ett slags pizzadegsbröd som vi fick i Parga. Å, vad jag skulle vilja kunna baka sådant. Jag har lite Greklandsabstinens tror jag.

För övrigt har jag inhandlat Centerglassen från Hemglass. Den ligger i frysen och väntar på mig. Maken har redan smaskat, men jag måste vänta så jag kommer i min nyinköpta klänning som jag ska ha på ett bröllop på lördag! ;)

Vad är du sugen på?

Bondbönor sökes!

Jag har hittat flera recept med bondbönor som verkar vara jättegoda! Problemet är att jag inte vet hur jag ska få tag på färska (eller möjligen frysta) bondbönor. Pratade med svärfar idag och han sade att han hade odlat bondbönor fram till förra året men att han inte visste vad han skulle med alla till och därför blev det inget i år. Vilken osis va?

Någon av er som vet var man kan få tag på bondbönor i Uppsala? Vill ha, vill ha!

Enkel lax


Vi fick varmrökt lax av svärfar och det blev en perfekt middag denna varma sommardag. Sommarmat, enkelt men underbart gott! Jag serverade med kokt potatis, ärtor och haricot verts, yoghurtsås med dill samt lite skivad färsk rödlök.

Yoghurtsås med dill

2 dl turkisk yoghurt
1 msk dill
1 tsk krämig vit balsamvinäger
salt, peppar

Blanda samman ingredienserna och servera till fisken.

Krossgröt


Trots den varma sommaren äter jag min älskade gröt. Jag har dock testat att göra gröt på råg- och vetekross och det blir en tuggigare variant, helt okej faktiskt! Receptet kommer från Saltå Kvarn. Jag serverade som vanligt med rostade solrosfrön och lite mjölk. Mums!

Gröt på kross

1 del kross (vete-, råg-, korn-, havre- eller fyrkornskross)
3-5 delar vatten
lite salt

För en person beräknas 0,5 dl kross.
Blötlägg i mindre mängd vatten 3-8 timmar. Koka upp vatten och tillsätt krossen. Koka på svag värme i 20-30 minuter. Koktiden varierar lite beroende på sädesslag och på hur man vill ha sin gröt. Salta mot slutet av koktiden, så sväller gröten lättare. Om man låter gröten stå och eftersvälla så kan man använda kortare koktid.

söndag 27 juli 2008

Kycklingpasta med sparris och sockerärtor


Egentligen funderade jag på att grilla kycklingen, men så blev vi så sugna på en krämig pasta istället. Då fick det bli så. En mild historia. Vill man kan man komplettera med lite vitlök och mer örtkryddor.

Kycklingpasta med sparris och sockerärtor
4 portioner


600 g kycklingfilé, strimlad
2 små färska gula lökar (eller ½ vanlig gul lök), strimlade
lite margarin att steka i
1 msk vetemjöl
2 dl vatten
1 dl vitt vin
1 hönsbuljongtärning
1 dl laga lätt-grädde
ca 100 g cream cheese vitlök och örter (gärna lättvariant)
75 g sockerärtor, halverade
8 stjälkar sparris, delade i bitar

Fräs kyckling och lök i en stekpanna. Strö över vetemjöl och rör om. Tillsätt vatten, vin och buljongtärning. Låt puttra ca 10 minuter, under lock. Tillsätt grädde och cream cheese. Puttra ytterligare 5 min. Tillsätt sockerärtor och sparris och puttra 2-3 minuter till. Smaka av med salt och peppar.

lördag 26 juli 2008

Pastasallad med skinka


Det blir sannerligen inte mycket tid vid datorn när det är så härligt sommarväder! Till och med jag har badat i sjön (det har inte hänt på ett par år tror jag!). Hi hi... Det gäller ju att komma på bra lunchmat när man är på vift och pastasallad är inte fel. Variation behövs dock! Denna pastasallad blev god. Jag gillar att blanda den varma pastan i lite dressing och sedan låta den svalna. Jag serverade med en yoghurtsås med smak av paprikapesto och ett bröd med fetaost och oliver.

Pastasallad med skinka
4 portioner

200 g pastaskruvar eller annan sort
1 msk olivolja
1 msk vit balsamvinäger
1 tsk oregano
1 tsk basilika

ca 300 g rökt skinka, strimlad
1/4 galiamelon, tärnad
1 förp cocktailtomater, halverade
10 cm gurka, tärnad
1 paprika, tärnad
4-5 färska champinjoner, skivade
1 liten rödlök, strimlad
ett par nävar svarta oliver

Yoghurtsås
2 dl turkisk yoghurt
1-2 msk paprikapesto
salt, peppar

Blanda samman ingredienserna till såsen och låt stå i kylen.

Koka pastan i saltat vatten. Häll av och blanda med olivolja, balsamvinäger, basilika och oregano. Låt svalna.

Blanda de avsvalnade pastaskruvarna med övriga ingredienser.

torsdag 24 juli 2008

Grillad fläskfilé med nektarinyoghurt


Nektarinyoghurt var verkligen en hit! Den kommer jag att göra fler gånger i sommar (hur ska jag hinna med att göra alla goda såser och röror?). Fick inspirationen från Allt Om Mat där de gjort med persikor. Kanske har Arla ett recept också, minns inte riktigt. Jag serverade den till grillad fläskfilé (som jag marinerat i soja, olja, curry, vitlök, honung, salt och peppar) och bacon- och grönsaksspett, samt ugnsrostade rotsaker.

Nektarinyoghurt
4 portioner


2 nektariner
½ rödlök
2 dl turkisk yoghurt
3 msk mango chutney, gärna sweet & spicy
salt, peppar
Tärna nektarinerna och hacka rödlöken. Blanda samman alla ingredienser och låt vila någon timme i kylen.

tisdag 22 juli 2008

Planerar mat...

Idag blir det en tur till Ica Maxi för att fylla på förråden. När man har varit borta är det så gott med hemlagad mat igen. I morse var det underbart gott med min kära gröt och en skiva surdegsbröd.

Till middag är jag sugen på lax, färskpotatis och en kall sås. Enkelt och nyttigt känns bra såhär efter semestern!

Senare i veckan kommer min pappa på besök i ett par dagar och då funderar jag på att grilla lamm. Fick ett gäng rödbetor av svärfar och det vore gott att ha till.

måndag 21 juli 2008

Parga är toppen!

Nu är jag tillbaka efter en underbar vecka i Grekland. Parga är en mysig by på grekiska fastlandet. Vi är överens om att vi vill åka dit igen! Tyvärr letade jag inte på något internetcafé, men jag har varit duktig och fotat maten så jag tänkte berätta om och visa lite bilder från resan. Med fokus på maten dårå... :)

Maten, ja! Vi har gott och alldeles för mycket! Skillnaden från tidigare resor är att jag vågat äta annat än pasta! Jag har faktiskt inte ätit pasta alls under denna vecka! Var lite sugen på det igår, sista kvällen, men det blev pizza istället. Vi åt ljuvliga pizzor på ”Ostria”, som låg längst bort i hamnen, mot borgen. Den restaurangen hade underbart gott, nybakt bröd också, som vi doppade i tzatsiki.


Pizza greca. Mums.

Det var kul att testa lite olika förrätter, inte bara tzatsiki och greksallad...

En varm blandad tallrik med fetafylld paprika, spenatpaj, ostpaj, stora vita bönor i en god tomatsås, aubergine osv. Mycket gott!


En kall blandad tallrik med feta, oliver, tzatsiki, taramosalata, dolmades (inte riktigt min melodi) och olika sallader.

Grekisk sallad åt vi ett flertal gånger till lunch. Man tror inte att den kan smaka på så många olika sätt, men den kan smaka mer och den kan smaka mindre! På vår favoritrestaurang "Bacchos" (utefter hamnpromenaden) fanns den godaste greksalladen i vårt tycke! Personalen där var mycket trevlig och flirtade mycket med barnen (fast det föll inte så väl ut med våra blyga barn...). Maten var god och väl tilltagen och vi gick tillbaka några gånger. Väldigt trevligt ställe!

Grekisk sallad på favoritrestaurangen.



Souvlaki åt vi förstås. Vi beställde till lite tzatsiki eftersom jag tycker att det blir torrt annars. Till de grillade kötträtterna är det inte så vanligt att man får sås till. Det är ju vi vana vid här i Sverige (iallafall jag!).

Jag valde gärna olika rätter från det grekiska köket. Stifado, en köttgryta med kalvkött, smakade mycket gott. Servitören sade att grytan ursprungligen gjordes på kanin. Vi visste inte om vi skulle våga tro på det, men på en annan restaurang fanns det faktiskt på menyn! Vi var på "Villa Rossa" när jag åt stifado. En mycket trevlig restaurang (i änden av bystranden), där jag vid ett annat tillfälle åt möra lammkotletter i ugn med fetaost, tomater och kryddor. Ljuvligt!


Stifado.



Möra lammkotletter i ugn med fetaost, tomater och kryddor.


Moussaka hade jag aldrig ätit i Grekland innan så det var givetvis ett måste. På favoritrestaurangen förstås.


En härlig fruktsallad till dessert. Blev bjudna på favoritrestaurangen Bacchos.


På ett bageri köpte vi varje morgon nybakt bröd. De hade även mycket andra godsaker.


Lördagsfika med familjen (fattar inte varför bilden blir stående, så har jag ju inte fotat...). Äppelpaj och chokladfylld croissant samt några småkakor.

Detta var ett urval av det vi har ätit. Jag har inte lagat mat en endaste gång under denna vecka så nu gäller det att komma in i de rutinerna igen. Hoppas på att lite inspiration ska komma till mig.

söndag 13 juli 2008

Bloggen tar en veckas semester...



... eftersom jag och min familj åker till Grekland i morgon. Kanske, kanske kommer jag åt att blogga från ett internetcafé eller så. Annars hoppas jag att ni kommer ihåg att kika in om drygt en vecka, för då lär jag ha bloggabstinens så det heter duga! ;)
Nu ser jag fram emot en vecka fylld av grekisk god mat. Förr om åren har jag bara beställt pasta carbonara och pizza. Nu lär det bli andra bullar!

Bilder: Apollo

Marmorerade godbitar


Dessa marmorerade chokladbitar smakar gudomligt till en kopp kaffe! Receptet kommer från en veckotidning, men jag har även sett att en kompis gjort dem.

Marmorerade godbitar

100 g vit choklad
½ dl jordnötssmör
100 g mörk choklad (eller 50 g ljus och 50 g mörk)

Smält den vita chokladen i en skål i mikron. Rör i jordnötssmöret och rör till en slät smet. Smält den mörka chokladen i en annan skål. Häll ut den ljusa röran i en form med bakplåtspapper. Häll den mörka ovanpå och dra med en sticka så att det blir marmorerat. Låt stelna i kylen och skär i lagom stora munsbitar, helt efter eget samvete! :)

Grön pestopasta med avocado


Åh vilken god lunch det blev idag. Medan resten av familjen glatt smaskade i sig pasta med korv serverade jag pesto och avocado till min pasta. Det passade mycket bra ihop!. Nackdelen var avsaknaden av protein, men det skulle passa med valfri sort bönor. Å andra sidan spelar det ingen roll om det gäller enstaka måltider...

Grön pestopasta med avocado
1 person

pasta
1 msk pesto, gärna hemgjord
½ avokado, tärnad
broccoli
brysselkål
haricot verts
sockerärtor

Blanda den kokta pastan med pesto, avocado och kokta grönsaker.

lördag 12 juli 2008

Grillat med olika tillbehör!


Igår hade vi besök av familjen G. Det var trevligt! Vi grillade fläskfilé och hade lite olika tillbehör såsom ugnsrostad färskpotatis, chorizo, nektarinsalsa, ädelostsås, kall bearnaise och paprikapesto. Grönsallad med solrosfrön till det också. Mycket mumsigt!

Fläskfiléspett
4 vuxna och 4 barn
Marinaden fungerar även till nötkött.

2 fläskfiléer
rapsolja
soja
curry
paprikapulver
honung
vitlök
salt
peppar

Skär fläskfilén i lämpliga bitar för spett. Marinera i olja, soja, curry, paprikapulver, honung, pressad vitlök, salt och peppar. Kör på känslan när det gäller mängd. Det blir gott, jag lovar! Kanske ett par matskedar av olja och soja, en halv till en tesked curry och paprika, lite honung, en vitlöksklyfta...

Ädelostsås
4 personer

Ädelost och päron smakar alldeles utmärkt tillsammans. Perfekt röra till fläskkött! Säkert gott till kyckling.

ca 100 g kvibille ädelost, smulad
1 moget päron, urkärnat och hackat
2 dl turkisk yoghurt
salt
peppar

Blanda ingredienserna i en skål och låt stå i kyl ett par timmar.

Kall bearnaise (Arlas recept tror jag...)
4 portioner

Jag gillar inte bearnaise, men såsen brukar uppskattas av dem som gör det! Passar även till nöt, kyckling och lax.

2 dl turkisk yoghurt
1 tsk torkad dragon
1 msk vitvinsvinäger
½ dl hackad persilja
1 msk riven gul lök
salt
peppar

Paprikapesto
en rejäl sats

Hade inte planerat denna pesto, men fick ett infall en kvart innan gästerna kom. Resultatet blev bättre än jag trott. Mums till en grillad köttbit. Behövs inte en stor klick för att ge mycket smak! Inspirationen fick jag av en veckotidning.

150 g grillad paprika på burk
½ dl rostade solroskärnor, naturella
3/4 dl parmesanost
2 vitlöksklyftor, pressade
2 msk olivolja
salt
peppar

Mixa samman ingredienserna i en bunke. Smaka av med salt och peppar.

torsdag 10 juli 2008

En dag i Norberg...

Idag har vi varit på en dagstur till Norberg, där jag är uppväxt. Min farmor och faster med familj är nämligen där på besök denna vecka. Det var roligt att ses. Är dock besviken på att vi åkte förbi Elsa Anderssons konditori utan att köpa med oss deras urgoda mandelringar... :( Ångrar mig djupt nu när vi är hemma igen. Inte så ofta man har tillfälle att handla där ju. Jaja, jag får be pappa köpa med sig någon gång istället! ;)

onsdag 9 juli 2008

Bulgursallad med tonfisk och ägg


Jag fortsätter med mina sallader! ;) Perfekt sommarmat enligt mig. Tonfisksallad åt mannen och jag ofta för många år sedan, och då innehöll den vitt ris, tonfisk och ärtor/majs/paprika-blandning. Rhode Island till det. Inte särskilt stor smaksensation. I alla fall slutade vi göra den salladen eftersom jag fick sådan avsmak i samband med att maken vid ett tillfälle låg på sjukhus. Jag förknippade salladen med sjukhusmiljön och det kunde jag inte med...

Denna variant är betydligt godare!

Bulgursallad med tonfisk och ägg
4 portioner

2 dl bulgur
4 dl vatten
1 hönsbuljongtärning

4 ägg

2 msk vit balsamvinäger
1 msk olivolja
2 burkar tonfisk i vatten
½ rödlök, strimlad
3 msk hackad persilja
24 svarta oliver
1 förpackning cocktailtomater, halverade
½ röd paprika, hackad
några buketter broccoli, lättkokta
75 g sockerärtor, delade

Koka bulgurn enligt förpackningens anvisning. Låt svalna. Koka äggen och skala dem. Dela i halvor.
Blanda samman alla ingredienser utom äggen i en stor skål. Servera salladen med ägghalvor och en yoghurtsås med örter. Gärna en klyfta citron också.

tisdag 8 juli 2008

Tillbaka från landet!


Nu är vi tillbaka igen efter att ha tillbringat gårdagen hos goda vänner på deras sommarställe. Mycket trevligt har vi haft, trots regnet... Brr, kallt var det. Men då fick vi tjejer en anledning att åka till stan och gå i lite affärer! :) He he...

Vi satt sedan inomhus och åt grillad fläskfilé, ugnsbakade rotfrukter med getost, sallad och två olika sorters kalla såser. Mums!

Tack återigen, familjen N, för allt! Hoppas att vi ses snart igen! Barnen tyckte det var skönt att komma hem till leksakerna igen och de var skapligt trötta eftersom det blivit lite mindre sömn än vanligt.

söndag 6 juli 2008

Sommar, sommar, sommar...



Ljuvligt! Mer behöver inte sägas! :)

Havrebröd


Har varit så sugen på att baka på sistone! Nu fick jag lust att baka detta bröd som min kompis hade recept på. Fast jag gjorde min variant och tar mig friheten att lägga ut det receptet här. Man kan göra fyra limpor eller som jag, två limpor och ca 18-20 portionsbröd.

Havrebröd
4 st limpor eller 2 st limpor + 18-20 portionsbröd

50 g jäst
4 tsk salt
1 liter mjölk
2 dl vatten
1 liter havregryn
6 dl grahamsmjöl
ca 12-13 dl vetemjöl special av fullkorn

Lös jästen i saltet. Tillsätt mjölk, vatten, havregryn och grahamsmjöl. Tillsätt sedan resten av mjölet, lite i taget, tills degen blir smidig. Jäs i ca två timmar (men vill du halvera jästiden kan du ljumma degvätskan). Ta upp degen, knåda och forma limpor. Lägg i avlånga smorda formar som rymmer 1½ liter. Strö över havregryn och tryck ner dem i degen. Jäs under duk 45 min. Grädda sedan nederst i ugnen, vid 200 grader, ca 40 minuter. Täck ev med folie när du inte vill ha mer färg på bröden. Portionsbröden jäser du 30 min och gräddar mitt i ugnen ca 8 min vid 250 grader.

lördag 5 juli 2008

Dinkelsallad med kyckling och bacon


Idag har vi haft besök av min ena moster och hennes man. Vi träffas ungefär en gång om året så det var jättetrevligt att ses. Jag gillar olika slags sallader till lunch såhär på sommaren och det blir olika varianter som ändå påminner om varandra. Idag bjöd jag på en dinkelsallad med kyckling och bacon. Till det serverade jag bröd med fetaost och oliver. Gott! Till fikat senare på eftermiddagen blev det en rabarber- och jordgubbspaj (typ denna, men jag lade till lite jordgubbar) med vaniljvisp.

Dinkelsallad med kyckling och bacon
6 portioner

2-3 dl hel dinkel (jag kokade 3 dl men blandade inte i allt i salladen)
1 hönsbuljongtärning

Koka enligt förpackningens anvisning och låt svalna.

2 kycklingfiléer
soja och grillkrydda

Tillaga kycklingfiléerna (som du penslat med soja och grillkrydda) i ugnen vid 225 grader ca 20-30 min beroende på storlek. Låt svalna och skär i tärningar.

½ pkt bacon

Strimla och knaperstek. Låt rinna av på hushållspapper.

1 liten rödlök, strimlad
1 förpackning cocktailtomater, halverade
75 g färska sockerärtor, delade på mitten
1 burk kronärtskockhjärtan/bottnar, delade i mindre bitar
½ galiamelon i bitar
4 soltorkade tomater, strimlade
ev ruccola eller spenat (jag serverade olika salladssorter vid sidan av)
ev fetaost och oliver (men jag hade mina i brödet i stället)

Blanda samman ingredienserna med dinkel, kyckling och bacon.

2 msk balsamvinäger (jag hade 1 msk krämig och 1 msk vanlig)
1 msk olivolja
salt och peppar

Häll över salladen och blanda om. Låt stå i kylen någon timme så utvecklas smakerna bättre. Servera med en yoghurtsås (t ex med örter och vitlök) och ett gott bröd.

fredag 4 juli 2008

Hotellfrukost...


Det är ju så gott med frukost på hotell! Lätt att man äter lite för mycket av det goda, dock! ;)

Eftersom jag alltid äter gröt hemma tycker jag att det är så gott med fil när man är borta. Därför åt jag fil med branflakes (heter de så?!), krossade linfrön, solrosfrön (fast de kunde få vara rostade!), russin och kanel. Mycket gott! Kanske något för mig här hemma i sommar? Bröd med skinka, leverpastej och massor med grönsaker blev det också. Med på bilden kom inte kiwi och vattenmelon som jag avslutade med.

Grillat på hemmaplan...


Japp, nu är vi hemma igen. Efter hotellfrukosten packade vi in oss i bilen och tre timmar senare var vi hemma! Skönt! Vi har haft toppenbra dagar men det är alltid skönt att komma hem igen! Vi fyllde barnens nyinköpta lilla pool med vatten och gud så roligt de hade! En annan fick slappa lite i solen och läsa tidningar. Semester! :)

Naturligtvis ville vi grilla i det fina vädret. Det blev entrecôtespett (som jag marinerat i rödvin, balsamvinäger, soja, vitlök, timjan, salt och peppar), ugnsrostad färskpotatis (bara skrubba potatisen, dela och blanda i långpanna tillsammans med lite olja och salt - rosta i ugnen vid 225 grader ca 30 min), tomat- och paprikaröra och massor av grönsallad. Gott i all sin enkelhet!

torsdag 3 juli 2008

Så besviken!

Nej, jag är inte besviken på denna dag. Vi har kört runt i safariparken och tittat på delfinerna. Fast barnen har varit tröttare idag än igår. Dock är de glada över en varsin nyinköpt gosedjursdelfin. Delfinerna får sova i hotellsängen. Det går inte bra att sova hela familjen i ett och samma rum. Barnen vill inte somna innan föräldrarna så det blir tidiga kvällar för oss. I morgon styr vi kosan hemåt. Ska bli skönt!

Till besvikelsen! Jag glömde fota kvällens middag! :( Vi gick till Brasserie Charlies där de serverade grillbuffé med olika sorters kött och tillbehör. Mmm, det var så gott! Barnen hade en egen buffé med bl a pannkaka, köttbullar, prinskorv och pasta. Lekhörna efteråt. Perfekt! Synd att vi inte bor här för då skulle vi definitivt gå tillbaka fler gånger!

onsdag 2 juli 2008

Pizzamiddag!


Nu är vi på plats på hotellet i Norrköping. Barnen ligger i sängarna och vi får väl se när de kan komma till ro. Antar att de är skapligt trötta efter en dag på Kolmården. Vi har sett alla möjliga djur och sonen har promenerat riktigt långt! Duktigt!

Efter en uppfräschning på hotellrummet promenerade vi iväg till en närliggande restaurang (som jag kollat ut innan på nätet), Athena. En grekisk restaurang där de hade suveränt goda pizzor! :) Jag tog en med tomat, ost, oxfilé, champinjoner, skinka och tsatziki. Mums! Man kunde välja mager ost - och det gjorde jag! Känns bra! De verkade ha mycket god mat i övrigt med och är definitivt en restaurang man skulle kunna tänka sig att återvända till!

tisdag 1 juli 2008

Norrköping nästa!

I morgon bitti åker vi till Kolmården. Trevligt! Hoppas att barnen gillar det! Vi ska bo på hotell inne i Norrköping. Jag längtar efter hotellfrukost och restaurangbesök! Mys! Bäst att gå och lägga sig nu så att man orkar upp i morgon...

Vi ses!

Åh åh åh center...

Jag är inte så mycket för glass egentligen. Inte så att det lockar när man går förbi en glasskiosk eller så. Men, så kom reklambladet från Hemglass. Och där! Där fanns glassen jag bara MÅSTE smaka! Center, mitt favoritgodis, som glass. Det kan inte bli fel, eller? Någon som smakat den, mån tro?

Vilken är din favoritglass?

Lätt semesterlunch


Ibland funkar det med en varm smörgås till lunch. Resten av familjen fick lite tacorester på sina smörgåsar. På min skiva fullkornstoast bredde jag på lite naturell philadelphiaost (12%). Sedan stekte jag champinjoner, saltade och pepprade. Lade svampen på smörgåsen tillsammans med rödlök och oliver. Lite lagrad ost ovanpå. Och så skjuts in i ugnen, 225 grader tills osten fått lite fin färg. Servera med en grönsallad, gärna med bönor i så du får i dig lite protein.