Mmmm, denna soppa har jag fastnat för varje gång jag bläddrat i Anna Bergenströms Kärlek, oliver och timjan. Nu fick jag lunchsällskap idag och testade den. Både jag och M gillade soppan mycket, det blir en favoritsoppa att laga igen! :) Soppan är väldigt mättande. Serverade med potatisbrödet och lagrad prästost.
4 portioner
1 gul lök, finhackad
1 msk olivolja
3 msk fryst basilika
1 tsk spiskummin
3 pressade vitlöksklyftor
1 tetra krossade tomater à 500 g
3 msk tomatpuré
3 färska tomater
1 msk socker
1 msk salt
2 burkar kikärtor
4 dl vatten
saft av ½ citron
salt, peppar
Fräs löken i oljan. Låt spiskummin och basilika fräsa med ett par minuter. Tillsätt pressad vitlök, krossade tomater, färska tomater i småbitar, tomatpuré, socker och salt. Koka upp och låt småputtra ca 15 minuter med lock.
Skölj under tiden kikärtorna i ett durkslag och låt dem rinna av ordentligt. Mosa/mixa hälften av kikärtorna i en matberedare eller med mixerstav. Låt de andra vara hela. Späd soppan med de mosade kikärtorna. Rör om ordentligt så kikärtsmoset blandar sig med tomatröran. Häll i vatten tills soppan får lagom, ganska tjock konsistens. Tillsätt citronsaft. Häll i de hela kikärtorna, vrid över lite svartpeppar och smaka av om det behövs mer salt, eller citron.