lördag 23 juni 2007

Om en vecka...

... är jag FRU och bröllopsmiddagen pågår för fullt. Wiiiiiiie, pirr pirr i magen! :) Nu är vi verkligen trötta och ser fram emot att få njuta av vår stora dag. Att det skulle ta så mycket tid att planera ett bröllop, det hade jag nog inte räknat med. Har ett fulltecknat schema dagarna som är kvar... Det är festprogram och bordsplacering, frisörbesök och nagelfix, hämtning av kläder, musik och dukning osv osv. Dessutom ska ju vardagslivet pågå med barnen och matlagning. Det ska bli sååå skönt att få ligga på sofflocket om drygt en vecka!

onsdag 20 juni 2007

Midsommarmeny...

Oh, så härligt, snart är det midsommar så jag får testa denna lilla buffé. Jag gillar inte sill och därför föredrar jag andra goda inslag. Detta skulle ju kunna serveras på vilken fest som helst... Detta planerar jag att servera:
  • Sill för den som vill (inlagd och senapssill)
  • Färskpotatis
  • Filodegspaket, två sorter (fetaost/basilika, parmesan/fikon/solrosfrön)
  • Tunnbrödrullar med potatis och västerbottenost
  • Hummus
  • Skagenröra
  • Bulgur/Quinoasallad (har ännu inte bestämt vilken variant jag gör...)
  • Bönsallad med bacon
  • Rökt kalkonbröst
  • Kryddiga köttbullar
  • Prinskorv
  • Ev salami
  • Bröd med getost och honung.

Som efterrätt en jordgubbstårta (mazarinkaka med någon form av kräm ovanpå och jordgubbar förstås och chokladbollar (om sonen och jag hinner baka!)

Recept och kommentarer kommer när allt är avklarat och avsmakat! ;)

Goda frukostbröd


Jag måste bara skriva om mina goda frukostbröd jag gjorde häromdagen. Detta recept är från Anna Bergenströms "Kärlek, oliver och timjan". Egentligen blir det ett stort bröd, men jag gör portionsbröd eftersom det går bättre hem här hemma... Nu hade jag inte heller några frön, men jag föredrar det i vanliga fall!


Rofans vardagsbröd
20-24st

2 dl grovt rågmjöl
1 dl hela linfrön
1 dl havre- eller vetekli
1-2 dl solrosfrö
2 rågade tsk salt
5 dl kokhett vatten

1/2 pkt jäst (25 g)
2 dl ljummet vatten (37°)
9-10 dl vetemjöl
2-3 dl vetemjöl till utbakning
1 ägg till pensling
sesam- eller solrosfrö

Mät upp rågmjöl, linfrö, kli, solrosfrö och salt i en bunke. Slå över 5 dl kokhett vatten och rör om. Låt stå 1-2 timmar.Rör sedan ut jästen i ljummet vatten och blanda ned i bunken. Tillsätt första mängden vetemjöl. Arbeta ihop degen och låt jäsa med duk över i 1 timme.Strö ut 2 dl vetemjöl på bakbordet och tippa ut den jästa degen. Knåda igenom med lätta tag och mjölade händer. Rulla bullar och låt jäsa 30-40 min på bakplåtspappersklädd plåt. Pensla brödet med uppvispat ägg och strö över sesamfrö eller solroskärnor. Grädda brödet i 250°, mitt i ugnen ca 10 min. Låt svalna under bakduk.

tisdag 19 juni 2007

Quinoasallad med korvspett


Idag gjorde jag och barnen en tripp till min mormor och morfar där vi alltid får helt underbar mat. Jag fick laga middagen eftersom mormor var upptagen med att sy upp en klänning åt dottern. Mormor hade valt detta recept från senaste Buffétidningen. Jag gjorde en sås på gräddfil, chilisås och pressad vitlök. Hade isbergssallad i salladen. Det hela blev mycket gott. Melonen passar utmärkt till den starka korven. Ska definitivt testas igen, då med ruccola. Kanske på midsommar?


Quinoasallad med korvspett
Portioner: 4


ca 400 g korv, gärna en blandning av både stark korv och vanlig grillkorv
2 dl quinoagryn
1 grönsaksbuljongtärning
1/2 galia- eller cantaloupemelon
1/2 gurka
1 gul paprika
1 ask körsbärstomater (250 g)
ca 2 dl rucola eller strimlad isbergssallad
1 tsk örtagårdskrydda

2 dl matyoghurt
3-4 msk sweet chili sauce

Gör så här

1.Tillaga quinoagrynen i vatten smaksatt med buljongtärning, enligt anvisning på förpackningen.
2. Skala och skär melonen i bitar. Dela och strimla gurkan. Kärna ur och skär paprikan i bitar. Skölj salladen. Skölj och skär tomaterna i halvor.
3.Blanda quinoa med övriga ingredienser. Smaksätt med örtagårdskrydda.
4.Rör ihop matyoghurt och sweet chilisås.
5. Skär korven i lagom bitar och trä upp på spett. Grilla eller stek tills de fått fin färg.
6.Servera quinoasalladen med yoghurtsås, grillade korvspett och grovt bröd.

måndag 18 juni 2007

Mjukt tunnbröd


Idag har jag gräddat tunnbröd! Detta bröd är älskat av hela familjen. Jag bakar det några gånger om året och det är ett absolut måste i juletider. Mycket gott med leverpastej eller messmör eller varför inte en god lagrad ost?! Varje gång jag bakat det undrar jag varför jag inte gör det oftare. Denna gång kalljäste jag degen i flera timmar, men man kan också ljumma degvätskan som vanligt.


24 tunnbröd:

12 g jäst
1 tsk salt
½ dl flytande margarin
5 dl mjölk
2 msk sirap
1 msk hel kummin
½ tsk hjorthornssalt
2 dl grahamsmjöl
4 dl sikat dinkelmjöl
drygt 6 dl kärnvetemjöl med fullkorn

Smula jästen i en bunke och häll på saltet så jästen löser sig. Tillsätt flytande margarin, mjölk, sirap, kummin (behöver ej mortlas), hjorthornssalt, grahamsmjöl och dinkelmjöl. Tillsätt sedan vetemjölet lite i taget tills du får en smidig deg. Låt jäsa några timmar under bakduk.

Knåda degen på bakbordet och dela i 24 bitar. Rulla bullar och lägg under bakduk. Värm upp en stekpanna (utan fett). Kavla sedan ut tunnbröden tunt (ca 15 cm i diameter) och grädda i stekpannan någon minut på varje sida. Linda in ordentligt i bakdukar så att bröden håller sig mjuka. Smaka snarast, resten passar utmärkt att förvara i frysen. Bara att ta fram så många man vill ha, de tinar på nolltid!


söndag 17 juni 2007

Hippad idag!

Jorå, det blev en möhippa. Fast jag började tvivla eftersom det inte är många dagar kvar fram till bröllopet. *s* Jag blev totalt överraskad. Tack mina kära vänner som gjorde en så fin dag till mig! Tyvärr ville vädermakterna att det skulle regna, typiskt va?! Dagen började i alla fall med lunch hos en väninna innan vi satte oss i bilen för en åktur. Jag med ögonbindel och iförd något randigt, något blommigt, diadem, slöja och boa. Väldigt vacker.

Hamnade på ett köpcentrum där jag blev sminkad. Ytterligare ett par vänner slöt upp. Kul! Därefter hem till en annan väninna som fixat med lite ost & kex. Middag så småningom. Gott! Lite vin och prat innan resan gick hemåt igen. Tusen tack för allt! Vad jag är glad att jag har er!

En blogg - hurra!

Har den senaste tiden varit väldigt sugen på att skaffa mig en blogg, så here I come! :) Min fruktsallad får den heta eftersom jag ääääälskar fruktsallad. Kan äta det varje dag, tröttnar aldrig!

Namnet kan också symbolisera den blandning av tankar och godsaker som jag kan tänkas skriva om här. En blandning av smått och gott, framför allt mat eftersom det är mitt stora intresse här i livet. Men även barn, bröllop, jobb och andra funderingar. Vi får se hur det hela kommer att utvecklas. Det ska onekligen bli spännande!

Välkommen!